Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Redan 2016 valde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att gå i Pridetåget, ett beslut som fick både ris och ros av väljarna. Foto: Erik Nylander/TT

På lördag går Ebba Bush Thor i Pridetåget

På lördag är det dags för Prideparaden i Stockholm, och bland alla tusentals deltagare kommer man att kunna se partiledaren Ebba Busch Thor. Att Pridefestivalen har inslag som bejakar prostitution hindrar inte KD-ledaren från att delta.

Nyheter · Publicerad 12:23, 2 aug 2019

Förra året valde Ebba Bush Thor att sommartala på Hönö i stället för att gå i Prideparaden, men i år deltar hon alltså i festivalen, som säger sig värna om alla människors lika värde, men som också har inslag som bejakar prostitution.

Många av KD:s väljare frågar sig varför Bush Thor väljer att delta i festivalen. Världen idag söker partiledaren för en kommentar, men meddelas att Bush Thor inte svarar på frågor förrän på lördag i samband med paraden.

I en debattartikel i tidningen Dagen skriver KD-ledaren att hon inte står bakom allt som Pride gör, men menar att ”Pride handlar om och finns till för människor som både historiskt och i nutid har behandlats fruktansvärt illa”.

Men vad det är som Bush Thor inte håller med om gällande Pride framgår inte i artikeln. Något tydligare svar ges heller inte av KD:s pressassistent Nike Örbrink, som får frågan vad det är Bush Thor inte står bakom gällande Pride.

– I ett program med många hundra evenemang, eller i en parad med kanske 50 000 deltagare, kommer det naturligen att finnas inslag som krockar med ens egna åsikter eller värderingar, skriver Nike Örbrink i ett mejl till Världen idag.

– Men det är också själva idén med politiskt arbete – att låta åsikter stötas och blötas för att hitta en väg framåt.

Hur ser ni på att Ebba kommer att delta i ett event som gör plats för bejakande av prostitution?

– KD står så klart inte bakom allt som andra förespråkar i paraden. Kristdemokraterna kommer att fokusera på de frågor vi anser viktiga och den politik vi tror behövs, skriver Nike Örbrink.

Deltagandet i Pride, är det för att ni vill visa på progressivitet efter vårens attacker mot er rörande abortfrågan?

– Nej, det är två helt olika saker. Under Ebba Busch Thor har KD uppdaterat partiets förhållningssätt till hbtq-frågorna. Hon gick i Pridetåget även 2016, menar Nike Örbrink.

Ebbas deltagande i tåget möter både kritik och lovord från olika håll. På Krist­demo­kraternas Facebooksida skriver en kvinna: ”Aldrig mer en röst på KD.”

Samtidigt är många positiva till beslutet. En man skriver: ”Starkt, skulle finnas fler som du, Ebba.”

En annan kvinna skriver: ”Allas åsikter ska respekteras. Varför respekterar man inte de som tycker att Pride är galenskap. Det är ju också en åsikt.”

Pridefestivalen pågår denna vecka fram till lördag, då den stora Prideparaden går av stapeln.

Under Ebba Busch Thor har KD uppdaterat partiets förhållningssätt till hbtq-frågorna.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...