Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

P3 och Uddén fälls för fel om Hamas

När konflikten mellan Israel och Hamas blossade upp i våras medverkade Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén i P3:s Morgonpasset. Där påstod hon felaktigt att Hamas inte finns med på EU:s terrorlista. Nu fälls SR i Granskningsnämnden som menar att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 nov 2021

Det var i mitten av maj som Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén medverkade i P3:s program Morgonpasset för att prata om upptrappningen av konflikten.

På frågan vilka Hamas är svarade Uddén bland annat:

– Det är skäggiga gubbar. Militanta extremister, för det mesta väldigt religiösa muslimska troende. Dogmatiska och väldigt svåra att ha att göra med. De är ju klassade som en terrororganisation av USA och Israel, inte av EU dock. Och de vann ett val 2006, sen dess har palestinierna inte haft några val. Men de är militanta, [...] men samtidigt så går de att diskutera med.

Hamas är dock terrorklassade även av EU och uttalandet anmäldes till Granskningsnämnden bara några dagar efter att det hade sänts. I och med det fick SR också information om det felaktiga påståendet. Ändå dröjde det flera månader innan man rättade uppgiften.

”Nämnden konstaterar att SR:s rättelse gjordes tre månader efter att SR fick kännedom om anmälan. Enligt nämndens mening gjordes beriktigandet alltför sent för att kunna tillmätas betydelse. Mot denna bakgrund strider inslaget mot kravet på saklighet i sändningstillståndet”, skriver Granskningsnämnden.

Cecilia Uddén har även tidigare kritiserats för felaktiga uppgifter och anti-israelisk slagsida i sin rapportering från Mellanöstern. I samma P3-inslag som det felaktiga påståendet om Hamas hävdade Uddén bland annat också att ”Israel fördriver palestinier” samt att konflikter mellan arabiska och judiska israeler ”är början på ett inbördeskrig i Israel”.

Hon påstod dessutom att valet Israel har i konflikten med palestinierna är ”antingen fortsatt apartheid eller en upplösning av den judiska staten”.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10