Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

P3 fortsätter spela dömde Yasins musik

De två rapparna Yasin och Haval dömdes i veckan till fängelse för förberedelse och inblandning i kidnappningen av en ung artist. Men public service-bolaget Sveriges radio kommer, trots omfattande kritik, att fortsätta spela deras musik i P3.

Nyheter · Publicerad 14:49, 16 jul 2021

– Vi kommer inte att bojkotta Yasins musik. Vi resonerar på samma sätt som när vi lät P3 Guld-nomineringen vara kvar, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3, till SVT:s Kulturnyheterna.

Under våren väcktes frågan om det är rätt att dela ut priser till våldsmisstänkta artister och spela deras musik i radio. Kritiska röster menar att kanalen genom att spela musiken hjälper till att glorifiera våld och bygga de kriminella nätverkens varumärke.

När Yasin satt häktad misstänkt för stämpling till människorov fick han samtidigt priser på P3 Guldgalan. Det ledde till kritik från både höger och vänster. LO-ekonomen Torbjörn Hallö skrev på Twitter:

”Hade Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset. Men eftersom han ägnar sig åt att förstöra livet för invandrad arbetarklass i förorten så är det en ”stark berättelse”...”

Ministern Ardalan Shekarabi (S) delade vidare inlägget med tillägget:

”Hårt men sant. Tryggheten för arbetarklassen borde väga lika tungt som tryggheten för den välmående akademiska medelklassen”.

P3 har uppgett att man har hållningen att skilja på verk och person och har fortsatt spela Yasins musik, om än i mindre omfattning. Samma position gäller alltså nu efter dagens dom.

– För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig. För oss är det den välgjorda musiken för våra lyssnare som gör att vi fortsätter att spela Yasin, säger Anna-Karin Larsson.

I en ledare i nättidningen Bulletin menar Mats Skogkär att SR:s beslut får konsekvenser.

”Sveriges Radio tänker fortsätta att spela den ännu en gång brottsdömde rapparen Yasins musik. Så glorifieras gangsterlivet. Samtidigt växer gängkriminaliteten. Och oskyldiga mister livet”.

För oss är det den välgjorda musiken för våra lyssnare som gör att vi fortsätter att spela Yasin.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10