Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Premiärminister Benjamin Netanyahu lade sin röst i Jerusalem på tisdagsmorgonen. Foto: Sebastian Scheiner/AP TT

Oviss utgång av valet i Israel

I dag går Israel till val och den stora frågan är om premiärminister Benjamin Netanyahu ska lyckas sitta kvar. På måndagen lovade han att det inte blir någon palestinsk stat så länge han har makten, i ett sista försök att vinna röster från nationalister.

Nyheter · Publicerad 10:06, 17 mar 2015

Nu har israelerna börjat lägga sina röster i dagens val – och det väntas bli ett ovanligt högt valdeltagande tack vare det ovissa läget i opinionen. Premiärminister Netanyahu utmanas hårt av mitten-vänster-koalitionen Sionistiska unionen som leds av Isaac Herzog. Det ser ut som att Herzog kommer att leda det största partiet efter valet – men Netanyahu tros ändå ha störst chanser att få ihop en regeringsduglig majoritet.

I sista minuten försökte Netanyahu på måndagen vinna fler röster från högerflanken med ett utspel om att det inte blir någon palestinsk stat med honom vid makten.

Netanyahu sade i en intervju för sajten NRG att om man i nuläget öppnar för ett israeliskt tillbakadragande från Västbanken skapar det bara möjligheter för islamistiska extremister att attackera Israel.
– Den som etablerar en palestinsk stat, den som evakuerar territorier i dag, skapar bara en bas för attacker från radikala islamister mot Israel, sade premiärministern, skriver CNN.
Det var första gången Netanyahu uttryckligen förkastade en tvåstatslösning sedan han gav sitt stöd till det 2009.

Hur än valet slutar väntar troligen några ovissa veckor där Netanyahu och Herzog försöker vinna stöd från mindre partier för att kunna bilda en regeringskoalition.

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...