Nyheter

Överläkare vill att abortlag ändras: Slopa livsduglighet

Att för tidigt födda barn kan räddas allt tidigare innebär att svensk abortlagstiftning behöver ändras, anser Sveriges förening för obstetrik och gynekologi. Dock inte genom en sänkt veckogräns. Bilden är från en neonatalavdelning i Las Vegas.

Livsduglighetsbegreppet i svensk abortlag bör tas bort. Det anser Sveriges förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) och pekar på att allt tidigare födda barn kan räddas. Om abortlagen skulle ändras enligt föreningens förslag skulle det bli en allt större överlappning gällande när man kan rädda ett barn och när man kan abortera det.

Publicerad Uppdaterad

I ett inslag från Vetenskapsradion i Sveriges Radio i veckan lyfts frågan om livsduglighet, som betraktas som den tidpunkt då ett barn kan överleva utanför mammans livmoder. I dag gäller att ett barn som föds efter graviditetsvecka 21+6 dagar räknas som livsdugligt. Men när ett barn överlever en abort och föds efter denna tidpunkt är detta, enligt Statens medicinsk-etiska råds (Smer) definition, i juridisk och etisk mening en människa.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS