Nyheter

Övergrepp sker i alla stift

– Vi har tidigare visat mest omsorg om förövaren och inte om den som varit utsatt. Här har vi helt enkelt inte varit tillräckligt tydliga, säger Inger Lise Olsen, handläggare i könsrollsfrågor, vid utvecklingsenheten på Kyrkokansliet.

Svenska kyrkan har i många år känt till att sexuella övergrepp har skett – och sker – i samtliga stift och man har arbetat aktivt med frågan i 13 år. Men någon samlad bild av övergreppens omfång finns inte.– Det är något vi arbetar på, säger Inger Lise Olsen, handläggare för genderfrågor.

Någon central statistik på hur många övergrepp som har skett i Svenska kyrkan, var, och under vilken tid, de har skett, vilka förövarna är och hur många polisanmälningar som gjorts, finns alltså inte. Det tillstår Inger Lise Olsen utan omsvep. Den bristande överblicken är bekymmersam, anser Inger Lise Olsen. Resan är lång till förebilderna Norska kyrkan.
– Norska kyrkan har ett eget center som kan erbjuda samlade resurser när det gäller att erbjuda offren stöd, till exempel i form av terapi, säger hon.
– Det är många som önskar att vi hade detsamma, men några konkreta planer finns ännu inte, tillägger hon.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS