Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Övergrepp inom elithockeyn upprör svenska exstjärnorna

Under senare tid har ishockeyspelare delat med sig av berättelser om övergrepp i samband med så kallad inkilning i laget.

Pingstpastorn Robert Tedenby, som själv spelat elitishockey, har själv inte utsatts för något sådant men förfäras när han hör vad spelare nu berättar.

– Fruktansvärt, det är bortom alla gränser, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 nov 2021

Den mediala uppmärksamheten om övergrepp inom ishockeyn tog fart när tidigare spelaren Kyle Beach för en tid sedan berättade om sexuella övergrepp han utsatts för i NHL-laget Chicago Blackhawks. Efter det trädde Erik Granqvist, tidigare målvakt och numera tv-expert, fram med sin berättelse från tiden som ung målvakt i Luleå. Några äldre spelare släpade in honom naken i duschen där de knöt ett skridskosnöre runt hans könsorgan.

– Sen rakade de bort allt hår på hela kroppen och huvudet, berättade en gråtande Erik Granqvist i Viaplay Hockey Podcast.

Robert Tedenby, som i dag är pingstpastor i Västervik, delar med sig av en bild om skiftande miljöer i hockeylagens olika omklädningsrum. Själv gjorde han a-lagsdebut i anrika storklubben Modo i Örnsköldsvik.

– Jag fick ett bra mottagande. Jag tror att det har mycket att göra med ledarskapet i laget, vem som är lagkapten och så vidare. När den moraliska kompassen finns sker inte sådant.

Trakasserier utgör en risk i alla sammanhang där män­niskor finns, betonar han. Elitishockey går ut på att prestera i en miljö där konkurrens mellan män­niskor råder.

– Det är så viktigt med ett bra ledarskap som skapar en god miljö med gränssättningar.

Några av de allra mest kända svenska ishockeyhjältarna från förr säger sig vara bekanta med den kultur som berättelser nu vittnar om.

– Det är fruktansvärt. Tyvärr har den här kulturen funnits länge inom hockeyn, säger fyrfaldige Stanley Cup-mästaren Nicklas Lidström till Expressen.

Börje Salming, som spelade i NHL under 17 säsonger, berättar att han varit med om att kila in nya spelare, men att han också satt ned foten.

– Man rakade av dem alltihop. En del var väldigt hårda, de hade nog varit med om samma grejer när de var yngre. En del ville göra hårda dumma grejer och det bromsade jag när jag blev äldre, säger Salming till Expressen.

Robert Tedenby spelade under sin karriär, utöver säsongerna i Modo, även i klubbarna Polar, Team Boro, Västervik och Värnamo. Även om han själv undslapp har han upplevt hur inkilning i ett hockeylag kan gå till.

– Det grövsta jag sett är när man rakat av någons hår på skallen.

Hans son, Mattias Tedenby, har tidigare spelat i HV71 men representerar nu Dinamo Minsk i KHL.

– Jag har aldrig hört honom säga att han sett något sådant, säger Robert Tedenby.

Det grövsta jag sett är när man rakat av någons hår på skallen.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier