Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Oväntad politisk låsning i riksdagen om hemaborter

Alla riksdagspartier vill låta utreda om medicinska aborter kan ske helt och hållet i hemmet. Ändå var det oklart om riksdagen i en omröstning på onsdagseftermiddagen skulle ställa sig bakom ett tillkännagivande om saken.

I förra veckans debatt pekade nämligen både Vänsterpartiet och Miljöpartiet upprepade gånger på de medicinska riskerna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 28 apr 2022

Närmare 90 procent av de aborter som sker i Sverige genomförs på så sätt att kvinnan tar två piller, varav det första måste tas på sjukhus under uppsikt av hälso- och sjukvårdspersonal.

Det har alla partier varit öppna för att ändra på efter en utredning, så att även det första pillret kan tas i hemmet.

Ändå avvisade socialutskottet i mars flera motioner om en lagändring, utan att ge någon förklaring. Det gjorde att moderater, centerpartister och liberaler lade fram förslaget som en reservation, med önskan om ett tillkännagivande.

”Vi anser att regeringen bör se över frågan om att modernisera abortlagstiftningen i syfte att stärka kvinnors självbestämmande. Abortlagen bör ändras så att kvinnor som vill, efter konsultation, ska kunna hämta ut sin abortmedicin på apotek. Hela den medicinska aborten kan därmed genomföras i hemmet”, lyder skrivelsen.

I den debatt om frågan som hölls i riksdagen förra veckan var det inte helt klart varför de övriga partierna inte ville ställa sig bakom ett tillkännagivande.

Men både V och MP påpekade flera gången att det kan finnas medicinska risker med att låta en abort ske helt och hållet i hemmet.

– Självklart ska kvinnor kunna göra sina aborter hemma. Grejen är bara den att man då måste göra ett slags medicinsk bedömning av kvinnan. Kan hon bli sjuk av detta, få andra blödningar och så vidare? Hon måste också ha en person med sig hemma, sade Karin Rågsjö (V).

Margareta Fransson (MP) sade att partiet inte kunde ställa sig bakom en lagändring utan ett kongressbeslut. Men hon pekade också på riskerna med hemaborter.

– Jag tycker personligen att man ska ha respekt för kvinnans kropp, men man ska också ha respekt för att det faktiskt kan tillstöta komplikationer, och situa­tioner kan uppstå då du behöver den akuta vården, sade hon.

– Vi vet från forskning som har gjorts här i Sverige att man inte riktigt har upplevt att man har fått den information om blödningar och smärta som man borde ha fått när man var där hemma och började fundera. Vi vet också att svårigheten har varit att ta den första tabletten. Den situationen har varit värre än själva fördrivandet av fostret.

Även Sverigedemokraterna tvekade att ställa sig bakom ett tillkännagivande, även om Linda Lindberg (SD) förklarade att partiet vill ”verka för att stärka möjligheten till utökad valfrihet för kvinnorna i Sverige”.

– Vi ser också vikten av att patientsäkerheten sätts högt, vilket utgör ett skäl till att vi vill utreda frågan noggrant innan vi tar ställning, sade hon.

Jag tycker personligen att man ska ha respekt för kvinnans kropp, men man ska också ha respekt för att det faktiskt kan tillstöta komplikationer, och situa­tioner kan uppstå då du behöver den akuta vården.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier