Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Osäkra läkare tvekar kring att utföra aborter på Irland

Irland har haft några av de striktaste abortlagarna i Europa. Men sedan årsskiftet är det möjligt att avsluta en graviditet på laglig väg i landet. Endast 200 av 3 500 allmänläkare har hittills skrivit under på de nya arbetsuppgifterna, som inte är obligatoriska.

Nyheter · Publicerad 16:14, 12 jan 2019

En ny era för irländska kvinnor. De orden valde hälsominister Simon Harris efter det att omkring 1,4 miljoner människor i maj 2018 röstade för en liberalisering av den stränga abortlagstiftningen i det katolska landet. Den nya epoken inleddes vid årsskiftet, då det blev lagligt att göra abort fram till vecka tolv – eller senare om kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Politiker och tjänstemän har jobbat hårt med att få igenom nödvändig lagstiftning och logistik för att omvandla resultatet från folkomröstningen till verklighet. Inledningsvis var nio sjukhus redo att utföra aborter och fler väntas följa efter inom kort, enligt hälsomyndigheten HSE.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...