Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Osäkerhet kring Trumps Israelsyn

Hur kommer Donald Trump agera i relation till Israel? Den frågan väntar på att besvaras och i Israel finns både hoppfullhet och oro inför maktskiftet i USA.

Nyheter · Publicerad 09:37, 11 nov 2016

Å ena sidan har Trump och hans supportrar kritiserats för att mer eller mindre direkt antyda saker som kan tolkas som antisemitiska och hatiska mot judar. Samtidigt har den kommande amerikanska presidenten vid flera tillfällen utmålat sig själv som en stor Israelvän.

I ett inspelat tal under valrörelsen uttryckte han sig översvallande kring sin kärlek till Israel.

”Min administration kommer att stå sida vid sida med det judiska folket och Israels ledare för att fortsätta stärka broarna som förenar, inte bara judiska amerikaner och Israel, men också alla amerikaner och israeler”, sa han och lovade att stå upp emot ”fienden” Iran.

Men precis som på en lång rad andra områden är Trumps intentioner när det gäller utrikespolitiken oklar. Han har under kampanjen varit noga med att påpeka oberäknelighet som den stora tillgången för USA i sin utrikespolitik. Och just detta väcker oro hos de israeliska ledarna, menar Jerusalem Post i en analys.

”Netanyahu hade uppenbara åsiktsskillnader jämfört med Clinton, men han visste åtminstone var hon stod och vad som väntade. Israeliska beslutsfattare i allmänhet tycker om det förutsägbara; de vill veta vad de får, även om det inte är vad de vill ha, eftersom de då åtminstone kan förbereda sig. (…) Någon sådan förutsägbarhet existerar inte i förhållande till Trump. Han är ett oskrivet blad, ett wild card”, skriver tidningen.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...