Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Osäker väg mot ny regering har startat

Fortfarande finns inget tydligt regeringssamarbete efter söndagens val, som inte gav något av blocken en egen majoritet. Ett uppdaterat valresultat kommer i dag, onsdag, medan det slutgiltiga resultatet är att vänta på fredag. År 1979 avgjorde de tillkommande rösterna till de borgerligas fördel.

Nyheter · Publicerad 17:22, 11 sep 2018

Enligt det preliminära valresultatet efter söndagens val får de rödgröna 144 mandat och Alliansen 142.

Trots Alliansens krav på statsminister Stefan Löfvens avgång, meddelade denne sent på valnatten att han inte avgår, utan att regeringen sitter kvar till riksdagens öppnande den 25 september.

– Det finns ingen sida som har fått egen majoritet, sade Stefan Löfven i sitt tal till anhängarna.

– Så oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning.

På måndagsförmiddagen samlades Socialdemo­kraternas verkställande utskott för att diskutera valresultatet. Därefter meddelade Anders Ygeman, partiets gruppledare i riksdagen, och justitieminister Morgan Johansson att S vill bilda en blocköverskridande regering.

Även Alliansen satte sig ner i ett möte under måndagen och lär ha pratat om samma sak. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) lade upp samma bild i sociala medier på de tre och Annie Lööf (C) runt ett fikabord.

"Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering", skrev M-ledaren.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer sade senare i SVT:s Agenda att en Alliansregering är "det enda som finns på bordet".

Socialdemokraterna har ett nu historiskt dåligt val i ryggen.

Deras preliminära 28,4 procent är 2,6 procentenheter lägre än det slutgiltiga valresultatet 2014. Men Moderaterna blir valets största förlorare om man jämför med valet 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till preliminärt 19,8 procent.

Sverigedemokraterna ökar mest av alla riksdagspartierna och får preliminärt 17,6 procent av rösterna, jämfört med 12,9 procent 2014. Sverigedemokraterna behåller därmed sin roll som det tredje största partiet i Sverige och även sin roll som vågmästare i riksdagen. Alla de övriga partierna säger dock nej till samarbete med SD.

I opinionsmätningarna hade Kristdemokraterna länge legat under fyraprocentspärren, men partiet lyckades samla kraft och får preliminärt 6,4 procent av rösterna. Miljöpartiet klarade spärren, men ser ut att falla från 6,9 procent till 4,3 procent. Liberalerna gjorde ett liknande resultat som 2014 och landar preliminärt på 5,5 procent.

Bland de röster som ännu inte räknats finns utlandsröster och en del förtidsröster. Eftersom så få röster skiljer blocken kan dessa röster vara avgörande.

Det finns ingen sida som har fått egen majoritet.
Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering.

Det händer nu

När riksdagen öppnar den 25 september ska ledamöterna välja talman och vice talmän för perioden 2018–2022. Praxis har sedan 1982 varit att talmannen väljs från det största partiet i den grupp av partier som har majoritet.

Talmannen lägger fram ett förslag på vem som ska bli statsminister, och om Stefan Löfven sitter kvar kommer en statsministeromröstning att äga rum. Alliansen har sagt att man kommer att rösta emot Stefan Löfven som statsminister.

Regeringen måste presentera sin budget för riksdagen senast den 15 november. En budget behöver inte få en majoritet av rösterna i riksdagen, men den måste bli störst för att inte kunna utmanas av oppositionens budget.

Om statsministern inte får igenom sin budget kan man utlysa nyval, som tidigast tre månader efter riksdagens öppnande.

(Källa: TT)

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10