Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Gudrun Kugler, chef på den österrikiska organisation som nu har gett ut rapporten om hur intoleransen mot kristna ökar i Europa, är bekymrad över den framtida juridiska utvecklingen. Foto: Observatory

”Oroad för framtiden”

– Utvecklingen av den juridiska situationen för Europas kristna bekymrar mig. Och om vi inte reagerar på detta problem, kommer vi alla, inte bara kristna, att stå inför fler begränsningar av fri- och rättigheter.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 mar 2012

Det säger Gudrun Kugler, chef på den österrikiska och Wienbaserade frivilligorganisationen
Dokumentationsarchiv der Intoleranz gegen Christen, (på svenska Dokumenteringsarkiv för intolerans mot kristna) till Världen idag.
Organisationen har nyligen publicerat den rapport om den ökande diskrimineringen av kristna i Europa som vi presenterar i en intilliggande artikel, och Gudrun Kugler säger att hon är mycket glad över att den har satt i gång en offentlig debatt.
– Ju mer folk förstår av denna företeelse, desto färre händelser kommer det att bli. Detta, eftersom alla kommer att vara mer försiktiga. Allt vi upptäcker, rapporterar vi till de europeiska institutionerna och andra, och våra observationer tas emot mycket seriöst.

Men även om organisationens arbete i hög grad har bidragit till att makthavare på olika plan i Europa nu börjar få upp ögonen för det allt mer krympande manöverutrymmet för kristna i den egna världsdelen, finns det ändå orosmoln på Gudrun Kuglers himmel. Hennes betänkligheter grundar sig på rättsliga åtstramningar som kränker det personliga oberoendet för alla, men som ofta i synnerhet slår mot kristna.
– Inte minst då hårda lagstiftningar mot diskriminering inom områden som berör samvetsfriheten för medicinsk personal, studenter och farmaceuter, liksom för statstjänstemän. Men det handlar även om strikta lagstiftningar om hatfulla yttranden som gör att predikanter kommer i klammeri med lagen, säger hon.

Hon påpekar att också föräldrars rättigheter och kristna skolors självbestämmande står på spel när det exempelvis handlar om sexual- och/eller religionsundervisning.
Och det är inför dessa hot som Europa måste reagera – och agera. För inskränkningar i kristnas rättigheter kommer också att innebära begränsningar för alla.

Annica Skenberg

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier