Nyheter

Oro i Mellanöstern efter avtalet med Iran

I samband med fredagsbönen i Teheran ropas det slagord mot USA, trots det historiska kärnenergiavtalet nyligen. I flera länder är oron stor för konsekvenserna av överenskommelsen.

På många håll har det historiska kärnenergiavtalet mellan stormakterna och Iran hyllats. Men i närområdet råder snarare ilska och oro inför framtiden efter att överenskommelsen blev känd. Och det är inte bara Israel som är kritiska.

Avtalet mellan Iran och den så kallade P5+1-gruppen om landets kärntekniska program har beskrivits som en diplomatisk seger i svenska medier.
Förhandlingarna med Iran pågick en längre tid och på andra sidan bordet har representanter för stormakterna USA, Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland suttit.

Avtalet ska ge ökad internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet. Iran har gått med på att FN:s sanktioner återinförs inom 65 dagar om avtalet bryts. FN:s vapenembargo ska finnas kvar i ytterligare fem år och sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte ska de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran upphävas.

Den amerikanske presidenten Barack Obama har sagt att avtalet stänger "alla vägar till kärnvapen" och tror att det kommer att passera kongressen trots motståndet från republikanskt håll.

Också i Iran beskrivs avtalet som en stor seger som firades på gatorna i huvudstaden Teheran efter att det blev offentligt. President Hassan Rouhani ser avtalet som en politisk seger och säger i ett uttalande att Iran inte längre kommer att ses som ett hot av omvärlden.

Just detta är vad Israel oroar sig över. Israel har varit den mest högljudda av kritikerna mot avtalet. Man menar att landet är den primära måltavlan för en iransk atombomb och att avtalet snarare ger fri lejd för Iran att utveckla sin kärnenergi.

Det som i väst beskrivs som ett steg mot balans och nedrustning, riskerar snarare att leda till upptrappning och kapprustning, varnar bedömare i Mellanöstern.
Avtalet riskerar att göra Mellanöstern till en farligare del av världen, sa en officiell talesperson för Saudiarabien till Reuters efter avtalet.

I övrigt har officiella uttalanden från Saudiarabien och Gulfstaterna i stort sett uteblivit, något som tolkas som ilska och nervositet till följd av överenskommelsen.

Ordet "Iran" syntes ingenstans på förstasidorna i dagliga tidningar i Qatar, Kuwait eller Förenade Arabemiraten efter avtalet, konstaterar Times of Israel.

"Det finns en känsla av besvikelse blandat med chock, säger Uzi Rabi, ansvarig för Mellanösternforskning vid universitetet I Tel Aviv, till publikationen.

"De här länderna, och framförallt Saudiarabien, försöker förstå att deras värsta farhågor nu har blivit verkliga", menar han.

Rabi tror vidare att detta kommer leda till en maktkamp mellan Saudiarabien och Iran om vem som ska bära ledartröjan i regionen. Något som kan ta sig uttryck i att kapprustningen om mer effektiva vapen, ironiskt nog, tilltar.

Saudiarabiens ambassadör i USA har tidigare i år fått frågan om Saudiarabiens kärnvapenambitioner men har då vägrat att svara. Adel al-Jubeir säger dock till CNN:
"Det är två saker vi inte förhandlar om: vår tro och vår säkerhet".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS