Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Ormkonst som ska ta plats i Göteborg väcker känslor

En symbol som är starkt förknippad med ondska bör inte installeras på en tågstation under en kyrka. Det anser författaren Gertrud Storsjö, apropå konstverket Rainbow Snake som ska ta plats i Göteborg. Varken Statens konstråd eller Svenska kyrkan ser dock några problem med installationen.

Nyheter · Publicerad 13:00, 24 nov 2022

I tisdags skrev Världen idag om konstverket ”Rainbow Snake” (regnbågsorm) som ska hängas upp i tågstationen under Hagakyrkan i Göteborg, när den byggts färdigt.

Detta 320 meter långa regnbågsskimrande ormskelett, skapat av den numera bortgångne kinesiske konstnären Huang Yong Ping, har beställts av Trafikverket och Statens konstråd.

När konstnären kommenterade konstverket i en intervju med Göteborgs-Posten 2018, hänvisade han till vad filosofen Friedrich Nietzsche ska ha sagt, att Gud efter sex dagars arbete lade sig under ett träd och vilade som en orm.

– Medan Gud vilade visade sig djävulen. Det finns någon typ av länk mellan Gud och djävulen genom ormen, menade Huang Yong Ping.

Men författaren och föreläsaren Gertrud Storsjö håller inte med om att det finns något samband mellan Gud och ormen. De representerar två helt olika andliga verkligheter, den goda och den onda, påpekar hon.

– Det är häpnadsväckande hur asiatisk andlighet smyger in i olika delar av vårt samhälle, säger Storsjö till Världen idag.

Under sitt mångåriga arbete för organisationen Ljus i Öster har hon kunnat studera österländska religioner på plats.

– Den här konsten representerar en hednisk syn där man tillber ormar och andra djur som gudar.

Gertrud Storsjö påminner om författaren Alice Bailey, en av de första som använde termen new age och som i en av sina böcker ska ha beskrivit sin strategi för att rasera kristet inflytande. Några av punkterna ska ha handlat om att ”korrumpera konsten” ”och ”se till att kyrkan accepterar dessa förändringar”.

– Det finns kraft i symboler annars skulle man inte använda dem, säger hon.

Världen idag har kontaktat Statens konstråd för att höra hur de resonerat vid valet av konstverk och om de funderat kring lämpligheten att installera en symbol som enligt kristendomen står för ondska, under en kyrka.

Utställningskuratorn Lotta Mossung svarar i ett mejl att ormen har olika symbolik i olika kulturer, myter och religioner. Ofta symboliserar ormen ”något kraftfullt och mångsidigt”, skriver hon.

– Till exempel är ormen närvarande i skapelsemytologier i både Indien och Kina, som skapare av universum där ormen representerar den otämjda livskraften. Inom aboriginernas kultur är just regnbågsormen skapelseguden där den ogreppbara regnbågen förbinds med ormens gestalt, fortsätter Mossum.

Hon förklarar också att juryn, under tävlingen 2017 om att utsmycka Haga station, hade en dialog med kyrkorådet för att försäkra sig om att kyrkan inte motsatte sig Rainbow Snake eller skulle finna den olämplig på annat sätt, vilket de inte gjorde.

Världen idag har kontaktat den nuvarande domprosten i Göteborg, Stefan Hiller, för att höra mer om hur de resonerat.

Hur ser ni inom kyrkan på lämpligheten av att installera ”Rainbow Snake” under Hagakyrkan?

– Konstverket Rainbow Snake är ett häftigt projekt och kommer sätta sin prägel på stationen. Att det framställer en orm, i underjorden, kan uppfattas olika, svarar Hiller via mejl.

– Som kristen och som teolog har jag inga svårigheter med att det är just en orm som framställs. Kristus har besegrat ondska och död, därför behöver jag inte känna mig hotad. Korset är en symbol för liv och uppståndelse och finns i Hagakyrkan, som vittnesbörd för vår tro. Konstverket kan snarare inspirera till samtal om livet och tron, ett teologiskt samtal i staden. Därför välkomnar jag Rainbow Snake.

Den här konsten representerar en hednisk syn där man tillber ormar och andra djur som gudar.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00