Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Orbán vann valet – sitter kvar vid makten i Ungern

Viktor Orbán får sitta kvar vid makten. Ungerns premiärminister utropade sig sent på söndagskvällen till vinnare i det på förhand ovissa valet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 5 apr 2022

Inför jublande anhängare gick Orbán upp på scenen i huvudstaden Budapest och sade:

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

Med 63 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 57 platser.

Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) hade då resterande sju platser.

Enligt public service-kanalen MTVA ser oppositionsledaren Péter Márki-Zay inte ut att ta en plats i parlamentet. Med 90 procent räknade i hans valkrets hade han bara fått 40 procent av rösterna, mot Fidesz kandidat, förre stabschefen János Lázár, på 52 procent.

Márki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely och den politiker som leder den koalition på sex partier som går till val under namnet Enade för Ungern (EM) för att utmana Orbán och hans högerparti Fidesz som har styrt Ungern sedan 2010.

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern – i förhandssnacket.

Orbán har från EU mött hård kritik och anklagas för att ha styrt Ungern i en mer auktoritär riktning. Bland ungrarna har dock hans parti fått starkt stöd bland annat för satsningar på en familjevänlig politik.

Strax innan vallokalerna stänges hade nära 70 procent röstat, en hög siffra för landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Parallellt med parlamentsvalet genomfördes även en folkomröstning om hbtq-frågor. Väljarna ställdes bland annat inför att rösta ja eller nej till om det ska vara tillåtet att propagera för könsbyte hos minderåriga, skriver sajten Bloomberg.

Många väljare uppges ha röstat för Viktor Orbáns restriktiva hbtq-politik, men valdeltagandet var för lågt för att resultatet ska vara bindande. Orbán har dock tidigare betraktat icke-bindande resultat av folkomröstningar som vinster och hans tjänstemän säger att så blir fallet även denna gång, uppger sajten.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier