Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Orbán vann valet – sitter kvar vid makten i Ungern

Viktor Orbán får sitta kvar vid makten. Ungerns premiärminister utropade sig sent på söndagskvällen till vinnare i det på förhand ovissa valet.

Nyheter · Publicerad 18:00, 5 apr 2022

Inför jublande anhängare gick Orbán upp på scenen i huvudstaden Budapest och sade:

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

Med 63 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 57 platser.

Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) hade då resterande sju platser.

Enligt public service-kanalen MTVA ser oppositionsledaren Péter Márki-Zay inte ut att ta en plats i parlamentet. Med 90 procent räknade i hans valkrets hade han bara fått 40 procent av rösterna, mot Fidesz kandidat, förre stabschefen János Lázár, på 52 procent.

Márki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely och den politiker som leder den koalition på sex partier som går till val under namnet Enade för Ungern (EM) för att utmana Orbán och hans högerparti Fidesz som har styrt Ungern sedan 2010.

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern – i förhandssnacket.

Orbán har från EU mött hård kritik och anklagas för att ha styrt Ungern i en mer auktoritär riktning. Bland ungrarna har dock hans parti fått starkt stöd bland annat för satsningar på en familjevänlig politik.

Strax innan vallokalerna stänges hade nära 70 procent röstat, en hög siffra för landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Parallellt med parlamentsvalet genomfördes även en folkomröstning om hbtq-frågor. Väljarna ställdes bland annat inför att rösta ja eller nej till om det ska vara tillåtet att propagera för könsbyte hos minderåriga, skriver sajten Bloomberg.

Många väljare uppges ha röstat för Viktor Orbáns restriktiva hbtq-politik, men valdeltagandet var för lågt för att resultatet ska vara bindande. Orbán har dock tidigare betraktat icke-bindande resultat av folkomröstningar som vinster och hans tjänstemän säger att så blir fallet även denna gång, uppger sajten.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier