Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Öppet brev i Världen idag om nyandlighet blev SR-debatt

Metoder som hämtas ur andra andliga traditioner måste vara förankrade i kristen tro om de ska ha plats i Svenska kyrkan. Det menade Andreas Holmberg, biskop i Stockholm stift, i programmet Människor och tro på torsdagen som utgick från pastor Linda Berglings öppna brev i Världen idag om nyandlighet.

Nyheter · Publicerad 08:52, 11 feb 2022

Andreas Holmberg var inbjuden att samtala med Linda Berling, pastor i församlingen Arken och författare till ett öppet brev om nyandlighet i Svenska kyrkan.

”Vi är många som med sorg och bedrövelse har sett hur den österländska andligheten och dess tekniker får allt större utrymme i Svenska kyrkan,” skrev Linda Berling till ärkebiskop Antje Jackelén i brevet, somn publicerades i Världen idag den 12 januari.

”Många människor i Svenska kyrkans församlingar vet inte skillnaden på den helige Ande och till exempel one-ness blessing/deeksha, hinduistisk energiöverföring, qigong och qi, meridianer och läkande av trasiga energifält”.

I Människor och tro upprepade Andreas Holmberg det han tidigare sagt i en intervju med Världen idag om att Gud kan möta människan även genom metoder med ursprung i andra andliga kontexter.

– Min övertygelse att den helige Ande verkar genom den här mångfalden av praktiker och tekniker, sade han.

Men han var också tydlig med att det måste ske ett ”översättningsarbete”, så att metoder från andra kontexter ”kommer i kyrkans och evangeliets tjänst”.

– Där det inte sker, så kan jag tänka mig att det kommer uppstå konflikter eller att folk kommer vara kritiska.

Linda Bergling menade dock att en gränsdragning i praktiken är omöjlig.

– Yoga är ju ett centralt begrepp inom hinduism och mindfullness ett centralt begrepp inom buddismen. Det är andliga verkligheter det här. Därför tror jag inte man kan lyfta ut en teknik ur en annan religion, sade hon, och tillade att kyrkan inte behöver gå över ån efter vatten.

– Vi behöver ha ett tydligt evangelium så att människor vet vem Jesus är, den kristna människosynen, den kristna världsåskådningen. Vi kan hitta sätt att möta Gud inom vår egen tradition.

I programmet intervjuades också Helene Egnell, som undersöker nyandligheten i Svenska kyrkan genom ett projekt vid Karlstads universitet.

Hon hänvisade till en enkät i Stockholms stift 2006 som visade att flera församlingar hade ”frågor och funderingar” kring människor som söker sig till kyrkan samtidigt som de finns i en nyandlig kontext.

– Det finns motsättningar och en del är tveksamma, men man talar inte om det, sade hon, och efterlyste en större diskussion inom Svenska kyrkan.

– Vi behöver samtalet: varför gör vi det här, är det ett slags mission, vill vi locka folk till kyrkan [...], är det diakoni för att människor ska må bra, eller är det undervisning, som när man kopplar meditation till bibelord, sade hon.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier