Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Öppet brev i Världen idag om nyandlighet blev SR-debatt

Metoder som hämtas ur andra andliga traditioner måste vara förankrade i kristen tro om de ska ha plats i Svenska kyrkan. Det menade Andreas Holmberg, biskop i Stockholm stift, i programmet Människor och tro på torsdagen som utgick från pastor Linda Berglings öppna brev i Världen idag om nyandlighet.

Nyheter · Publicerad 08:52, 11 feb 2022

Andreas Holmberg var inbjuden att samtala med Linda Berling, pastor i församlingen Arken och författare till ett öppet brev om nyandlighet i Svenska kyrkan.

”Vi är många som med sorg och bedrövelse har sett hur den österländska andligheten och dess tekniker får allt större utrymme i Svenska kyrkan,” skrev Linda Berling till ärkebiskop Antje Jackelén i brevet, somn publicerades i Världen idag den 12 januari.

”Många människor i Svenska kyrkans församlingar vet inte skillnaden på den helige Ande och till exempel one-ness blessing/deeksha, hinduistisk energiöverföring, qigong och qi, meridianer och läkande av trasiga energifält”.

I Människor och tro upprepade Andreas Holmberg det han tidigare sagt i en intervju med Världen idag om att Gud kan möta människan även genom metoder med ursprung i andra andliga kontexter.

– Min övertygelse att den helige Ande verkar genom den här mångfalden av praktiker och tekniker, sade han.

Men han var också tydlig med att det måste ske ett ”översättningsarbete”, så att metoder från andra kontexter ”kommer i kyrkans och evangeliets tjänst”.

– Där det inte sker, så kan jag tänka mig att det kommer uppstå konflikter eller att folk kommer vara kritiska.

Linda Bergling menade dock att en gränsdragning i praktiken är omöjlig.

– Yoga är ju ett centralt begrepp inom hinduism och mindfullness ett centralt begrepp inom buddismen. Det är andliga verkligheter det här. Därför tror jag inte man kan lyfta ut en teknik ur en annan religion, sade hon, och tillade att kyrkan inte behöver gå över ån efter vatten.

– Vi behöver ha ett tydligt evangelium så att människor vet vem Jesus är, den kristna människosynen, den kristna världsåskådningen. Vi kan hitta sätt att möta Gud inom vår egen tradition.

I programmet intervjuades också Helene Egnell, som undersöker nyandligheten i Svenska kyrkan genom ett projekt vid Karlstads universitet.

Hon hänvisade till en enkät i Stockholms stift 2006 som visade att flera församlingar hade ”frågor och funderingar” kring människor som söker sig till kyrkan samtidigt som de finns i en nyandlig kontext.

– Det finns motsättningar och en del är tveksamma, men man talar inte om det, sade hon, och efterlyste en större diskussion inom Svenska kyrkan.

– Vi behöver samtalet: varför gör vi det här, är det ett slags mission, vill vi locka folk till kyrkan [...], är det diakoni för att människor ska må bra, eller är det undervisning, som när man kopplar meditation till bibelord, sade hon.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier