Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Kristna nordkoreaner behöver vara ytterst försiktiga med att hålla sin tro hemlig för Kim-regimen. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (t h) och hans regim utsätter kristna människor för svår förföljelse. Foto: Wong Maye-E/AP/TT & AP/TT

Open Doors: Därför är Nordkorea det värsta landet för kristna

Under gårdagen stod det klart att Nordkorea återigen är det värsta landet för Jesu efterföljare att leva i.

– Allt som kan vara ett hot mot regimen ses som fiender, berättar Sara Bornold på Open Doors Sverige för Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 19 jan 2023

Nordkorea är, som Världen idag berättade om i onsdagens e-tidning, tillbaka i topp på Open Doors årliga lista över länder där kristna utsätts för svårast förföljelse. Diktaturstaten är nu uppe i 98 av 100 förföljelsepoäng – en notering som endast Afghanistan tidigare kommit upp i.

– Ökningen beror på att man upptäckt fler husförsamlingar. Landets antireaktionära tankelag innebär att man aktivt sökt upp kristna människor, säger Sara Bornold.

Den som ertappas med att vara kristen straffas med antingen avrättning eller en tillvaro i politiskt fångläger.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte ge uppgifter om hur många som gripits och avrättats, men vi kan säga att det ökat jämfört med tidigare år, säger Sara Bornold.

Regimen jagar oliktänkande i olika kategorier, men kristna ses som speciellt uttalade fiender till den nordkoreanska staten.

– Allt som kan vara ett hot mot regimen ses som fiender. Man ser Kim som den ende guden och tron på Jesus innebär att någon sätts över Kim, vilket ses som ett hot. I stället för att be bordsbön i skolorna tackar man Kim Jong-Un för maten, säger Bornold.

Open Doors Sverige uppskattar att det finns omkring 400 000 kristna människor i Nordkorea.

– Det pågick väckelser i Nordkorea innan den nuvarande regimen. Många bevarade tron och förde den vidare till sina i dag vuxna barn, säger Jenny Tegnér på Open Doors Sverige.

Umgänge med en kristen innebär i sig en risk och den som följer Jesus är tvungen att leva ytterst eftertänksamt för att inte fastna i myndigheternas klor.

– Det kan vara en stor risk att ens berätta för sina barn om sin kristna tro. De kan råka säga något till läraren, som sedan för det vidare till myndigheterna, säger Tegnér.

Open Doors uppger att 360 miljoner människor, var sjunde kristen, runt om i världen utsätts för förföljelse på grund av sin tro.

Gå in i onsdagens e-tidning eller på Världen idags hemsida för att läsa vilka andra trender som syns i årets World Watch List

Av säkerhetsskäl kan vi inte ge uppgifter om hur många som gripits och avrättats, men vi kan säga att det ökat jämfört med tidigare år

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Estonia-filmare får skärpt straff

Brott. Två män i ett filmteam som skickade ner en dykrobot till Estonias vrak får skärpta straff av... onsdag 29/3 21:00

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00