Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Invånare i Glasgow samlades den 26 mars vid den plats där Asad Shah mördades två dagar tidigare. Motivet till mordet tros vara att han önskat kristna en glad påsk. Foto: John Linton / AP / TT

Önskade sina kunder glad påsk – mördades

Muslimske butiksägaren Asad Shah i Glasgow önskade sina kristna kunder glad påsk. Efter det hittades han misshandlad till döds utanför sin butik. En känd jurist som fördömt mordet har nu blivit mordhotad.

Nyheter · Publicerad 00:01, 6 apr 2016

40-årige Asad Shah hittades den 24 mars svårt misshandlad och knivskuren utanför sin närbutik i Glasgow. Han avled senare på sjukhus.  

Ett ögonvittne som körde förbi platsen under överfallet berättar för Daily Record att han såg två män stå över offret.

– En trampade på hans huvud. Det var en blodpöl på marken. Det var fruktansvärt.

Bara några timmar före mordet hade Shah, som är muslim, skrivit på sociala medier och önskat glad påsk ”särskilt till min älskade kristna nation”, rapporterar BBC.

En 32-årig muslimsk man greps dagen efter, på långfredagen, och polisen i Skottland utreder mordet som ett religiöst hatbrott.

– En full utredning pågår för att klarlägga omständigheterna kring dödsfallet som betraktas som religiöst motiverat, sade en taleskvinna för polisen efter gripandet, enligt The Telegraph.

Flera chockerade invånare i stadsdelen Shawlands i Glasgow har berättat i brittiska medier om hur svårt det är att förstå att den alltid vänlige och ödmjuke butiksägaren har mördats. Hundratals personer slöt upp vid begravningen, som ägde rum i lördags, skriver The Scotsman.

En insamlingskampanj för Shas familj har fått in över 100 000 pund, enligt tidningen.

Aamer Anwar, en av Storbritanniens mest kända människorättsadvokater, berättar att han utsatts för dödshot sedan han uttalat sig mot extremism och uppmanat Skottlands muslimer – omkring 77 000 personer – till enighet. Anwar säger att han tar hoten från ”fanatiker” på stort allvar och har kontaktat polisen, skriver The Scotsman.

Juristen förklarar att han utsatts för dödshot flera gånger i sitt arbete för mänskliga rättigheter, men att han tidigare aldrig gått ut offentligt med det.

– Den här gången kan jag inte längre förbli tyst, på grund av en liten minoritet som tror att de kan tysta mig genom att skapa ett klimat av fruktan, säger Aamer Anwar.

Anwar uppmanar Skottlands muslimska ledare att agera mot extremismen.

– Det är en fruktansvärd och djupt ensam plats att vara på när du tar farväl av dina barn och undrar om det är för sista gången, men Asad Shas död bör vara en väckarklocka till oss att vi inte får bli tystade. Våra så kallade samfundsledare måste göra mycket mer. De har undvikit att konfrontera hat för att bevara sin status och det är djupt skamligt och hycklande.

Advokaten talade vid Shahs begravning om en förhoppning om att mordet skulle kunna föra något gott med sig.

– Om något positivt ska komma från Asad Shahs död är det att det måste till ett arv av enhet mot sekterism, sade han enligt The Scotsman.

En trampade på hans huvud. Det var en blodpöl på marken. Det var fruktansvärt.
Den här gången kan jag inte längre förbli tyst, på grund av en liten minoritet som tror att de kan tysta mig genom att skapa ett klimat av fruktan.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier