Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

”Omvändelseterapi”-förbud kan hota bikt

I riksdagen har nu flera socialdemokrater lagt fram en motion om att förbjuda så kallad omvändelseterapi, alltså verksamhet som syftar till att unga som identifierar sig som hbtq-personer ska bli heterosexuella.

Pingstledaren Daniel Alm varnar för att makthavare ska gå in och styra i kyrkors vägledning och samtal med människor.

Nyheter · Publicerad 16:00, 4 jan 2022

Ekot rapporterar att det politiska trycket nu ökar på att Sverige ska kriminalisera så kallad omvändelseterapi.

– Det är galenskap, och en företeelse som också fördöms runt om i världen, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i riksdagens justitieutskott och en av de socialdemokrater som lagt fram ett förslag i frågan i riksdagen, till Ekot.

Sedan tidigare har bland andra Liberalerna och påverkansorganisationen RFSL drivit frågan. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor kartlägger för tillfället hur utbrett det är att unga hbtq-personer utsätts för påtryckningar eller tvång, i vilka sammahang det sker och hur det i så fall tar sig uttryck.

I flera länder är redan omvändelseterapi förbjudet, men problemet så väl utomlands som i Sverige är hur sådan verksamhet ska definieras. Att tvinga någon till terapi är redan i dag brottsligt, och från kyrkligt håll poängteras att det finns nyanser som behöver lyftas fram.

I till exempel Kanada och Stor­britannien, där frågan har varit omdebatterad den senaste tiden, har kristna företrädare varnat för att kriminalisering av omvändelseterapi kan leda till förbud mot undervisning om att vänta med sex eller förkunnelse om en biblisk syn på äktenskapet.

Det är en självklarhet att motverka påtryckningar eller nedsättande behandling, säger pingstledaren Daniel Alm till Sveriges Radio Jönköping.

– Problemet är om man målar med allt för breda penseldrag och får det till att all form av vägledning ska vara styrd av de lagstiftande sammanhanget, där man riskerar att ge sig in och bryta tystnadsplikt, bikt och själavård, säger han.

Han framhåller att det även framöver måste vara möjligt för en person som vill föra samtal med en kyrklig representant om de här frågorna, att kunna göra det.

Man riskerar att ge sig in och bryta tystnadsplikt, bikt och själavård.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10