Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Omstridd klimatrörelse får pris av kristna föreningar

De har kritiserats för att vara antidemokratiska och deras grundare har kallat Förintelsen för ”skitsak”. Nu får den svenska grenen av Extinction Rebellion Martin Luther King-priset, som delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

Nyheter · Publicerad 14:00, 12 dec 2019

Extinction Rebellion (XR) är ett internationellt nätverk som säger sig förespråka civil olydnad och ett ”fredligt kreativt uppror” för att förhindra ”ekologisk kollaps”.

Rörelsens genomförde i höstas blockader kring regeringshögkvarteret i London, London City Airport och Bank of England, vilket hindrade människor från att ta sig till jobbet och ska ha kostat Londonpolisen 24 miljoner pund.

1 800 aktivister greps, enligt Svenska Dagbladet.

Nu tilldelas den svenska grenen av rörelsen Martin Luther King-priset. I motiveringen till valet skriver priskommittén bland annat: ”Genom kreativ civil olydnad och välplanerade aktioner visar de att vi måste sluta släcka bränder och istället ändra våra klimatfarliga system.”

Men det är inte alla som hyllar klimatrörelsen. Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, kallar den ”antidemokratisk” eftersom den kräver utomparlamentariska tillvägagångssätt för att lösa miljöproblemen. Rörelsen vill även tillsätta medborgarförsamlingar av slumpvis utvalda medborgare, vars beslut demokratiska församlingar ska följa. XR skriver själva att man vill ”övervaka de nödvändiga samhällsförändringarna så att demokratin stärks”.

”Om man önskar demokrati – varför då tillsätta en icke-demokratiskt vald grupp att styra över de demokratiskt valda?”, undrar Maria Ludvigsson.

Hon skriver också om den människosyn som finns i delar av rörelsen och som utgår ifrån att världen vore bättre utan mänskligheten.

”Det är ett djupt obehagligt synsätt. När den mänskliga existensen inte sätts över allt annat är snart det mänskliga livet relativiserat.”

Karin Wiborn, ordförande i priskommittén och generalsekreterare för Sveriges kristna råd, håller inte med om kritiken mot XR.

– Jag vet att de vill fördjupa demokratin. De menar att den inte fungerar i dag, säger hon till Världen idag.

– Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen. Vi ser hur klimatet inte räddas av våra politiker. Det behövs en stor omvändelse för att vi ska kunna rädda jorden.

Extinction Rebellions brittiske grundare har fått hård kritik för att ha bagatelliserat och relativiserat Förintelsen i ett uttalande. Hur ser ni på det?

– Det är ett förfärligt uttalande som vi tar fullständigt avstånd ifrån. Det är heller inget Extinction Rebellion som helhet står för. Han är till exempel inte längre välkommen i Tyskland. Det svenska priset går till den svenska delen av rörelsen, inte globalt.

Extinction Rebellion Sverige tar också avstånd från grundaren Roger Hallams uttalande. Det uppger talespersonen Aleksandra Eriksson för Världen idag. Hallam uttryckte sina personliga åsikter och de har inte någon plats i rörelsen, menar hon.

”Vi är en decentraliserad rörelse för klimaträttvisa. Vi tar avstånd från alla former av rasism, och arbetar aktivt för mänskliga rättigheter”, svarar hon i ett mejl.

Eriksson håller inte heller med om kritiken att XR skulle vara antidemokratiskt.

”Vi vill stärka demokratin, det är ett av våra tre krav och nödvändigt för att bromsa klimatkrisen”, skriver hon.

Anledningen till att XR driver kravet på ett medborgarråd är enligt henne att misstron mot de viktigaste politiska institutionerna ökat bland medborgarna. Rådet är tänkt att fungera som ett komplement till existerande politiska församlingar.

”Idén om medborgarråd är inte särskilt välkänd, även om länder som Irland och Island redan har genomfört flera medborgarråd.”

Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier