Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Omstridd Fi-kandidat petas från riksdagslista

Efter sitt uttalande om att Israels judar borde flytta till USA tvingas nu Oldoz Javidi lämna Feministiskt initiativs riksdagslista. ”Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi”, skriver partiet på sin hemsida. Samtidigt skriver Javidi, i en debattartikel i Expressen, att partiet godkände hennes omstridda uttalande före publicering.

Nyheter · Publicerad 16:59, 31 jul 2018

Det var i en intervju i ”Femi­ni­stiskt pers­pek­tiv, Fem­bers" den 13 juli som FI-politikern Oldoz Javidi sa att Israels judar kan flytta till USA så att ”palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras”.

Uttalandet väckte stark kritik i både Sverige och Israel då det uppfattades som antisemitiskt.

– Det här handlar inte om lätt antisemitism utan är väldigt grova saker; som att tömma Israel på judar. Jag fick kalla kårar när jag hörde detta, sa den svenska judinnan Annika Hernroth Rothstein till Världen idag.

Trots det kritiserade uttalandet lät Fi:s partistyrelse Oldoz Javidi stå kvar på riksdagslistan.

Javidis uttalande var oacceptabelt, men ”hon har bett om ursäkt och ångrar sig djupt”, menade man.

Nu kommer dock beskedet att Oldoz Javidi trots allt petas från listan.

”Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi, då hon inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd från. Vi har därför idag uppmanat Oldoz Javidi att lämna sin plats på riksdagslistan”, skriver Fi på sin hemsida.

Till tidningen Expressen säger Javidi att hon tänker följa partikraven.

– Om jag inte har partiets förtroende så kommer jag naturligtvis inte vara kvar som riksdagskandidat, säger hon.

I en debattartikel i samma tidning skriver hon att hon anser att hennes omstridda uttalande har misstolkats.

”Mina ord som handlade om vänskap mellan Israel och USA och citatet ’bjuda över vännerna till sig’ har bytts ut till etnisk rensning, fördrivning och utrotning av judar”, skriver hon.

Med ordet ”vännerna” menade hon ”de i Israel som inte tror på fredlig tvåstatslösning”, hävdar hon.

Samtidigt skriver hon att den som är jude har tolkningsföreträde och att hon ber om ursäkt i de fall någon uppfattat uttalandet som antisemitiskt.

Det omstridda citatet har plockats bort från artikeln i Feministiskt perspektiv, men i sin debattartikel skriver Javidi att partiet godkände citaten före publicering.  

”Jag skickade texten vidare till Fi för granskning innan publicering då jag ansåg mig vara för starkt känslomässigt påverkad för att själv kunna bedöma den”, skriver hon.

Feministiskt initiativ bekräftar att de släppt igenom texten.

– Vi har brustit i våra rutiner. Dessa rutiner ska vi nu gå igenom för att analysera och vidta åtgärder, säger partisekreteraren Maria Pettersson och poängterar att partiet tar ansvar.

Kan man lita på att Feministiskt initiativ är ett parti fritt från antisemitism?

– Vi är absolut ett parti som är fritt från antisemitism. Vi har tagit avstånd från det här uttalandet.

Det här handlar inte om lätt antisemitism utan är väldigt grova saker; som att tömma Israel på judar. Jag fick kalla kårar när jag hörde detta

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...