I inslag från både SVT och TV4 ses de många demonstranter som samlades utanför riksdagen, på Mynttorget, på måndagen, för att protestera mot såväl omhändertagandet av sina egna barn som mot omfattningen av omhändertagande av barn i allmänhet i Sverige.
De båda tv-kanalerna sätter samtidigt protesterna i samband med vad som beskrivs som en desinformations- och hatkampanj på sociala medier.
Enligt SVT, som uppger att kampanjen bevakas av Säkerhetspolisen, beskrivs Sverige i sociala medier som ”en fasciststat som kidnappar barn till muslimer”, med påföljande hat och hot i kommentarsfälten. Bilden bekräftas av Mikael Tofvesson på Myndigheten för psykologiskt försvar, som också pekar mer specifikt på vad han beskriver som en påverkanskampanj på internetplattformen Shuoun Islamiya i slutet av december förra året.
– Man riktade anklagelser om påstådd systematisk barnhandel som skulle bedrivas av svensk socialtjänst. Den 19 januari fick den här kampanjen särskilt stort intresse och spridning via Twitter, säger Tofvesson.
Även TV4 rapporterar om att det sprids ett budskap om att Sverige skulle utnyttja Lagen om vård av unga, LVU, för att ”kidnappa” barn till invandrare.
När TV4:s reporter, på plats under demonstrationen på Mynttorget, intervjuar en representant för den förening som anordnat demonstrationen, pekar hon dock i stället på bakgrunden i demonstranternas egna erfarenheter.
– Det vi vill nå fram med, till både politiker och socialtjänst, är att de vill bara ha hjälp och samarbete för att få återförenas, säger Zeinab Ltaif.
Så sent som den 21 december rapporterade också Sveriges Radio om att barn till utlandsfödda föräldrar löper nästan dubbelt så stor risk att tvångsomhändertas av socialtjänster, enligt statistik som Socialstyrelsen och SCB tagit fram till Ekot.
– Asylsökande här borde genomgå en utbildning för att lära sig hur den svenska lagen och kulturen fungerar, sade en förälder som fått sina barn tvångsomhändertagna till radion.
När Världen idag når demonstrationssamordnaren Zeinab Ltaif, per telefon, berättar hon om hur hon själv blev engagerad i frågan när en släkting till henne fick barn omhändertaget. Andra familjer som ville ha hjälp efter att ha fått sina barn omhändertagna började sedan höra av sig till henne och i somras var hon med och bildade föreningen ”Mina rättigheter” som vänder sig till både föräldrar och barn som drabbats av omhändertagande.
Ltaif berättar att både nysvenskar och infödda svenskar har delat tips på sociala medier i flera månader och att vissa kontaktade utländska media då de upplevde att de inte fick tillräckligt med gehör i Sverige.
– Det är ju ingen som har velat uppmärksamma det här, säger hon.
Hon påpekar också att de har varit ute och protesterat på olika platser ända sedan i somras.
– Vi har haft flera demonstrationer, men det har inte varit någon som lyssnat, säger Zeinab Ltaif.