Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Omhändertagna barn ledde till protester och hot mot Sverige

En demonstration mot svenska myndigheters omhändertagande av barn hölls i Stockholm på måndagen. Samtidigt pågår en utländsk kampanj, där bilden av att muslimska barn kidnappas i Sverige sprids. Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att det är vanligare att barn till utlandsfödda föräldrar omhändertas. En förälder menar att asylsökande borde få en utbildning för att förstå hur den svenska lagen fungerar.

Nyheter · Publicerad 21:00, 8 feb 2022

I inslag från både SVT och TV4 ses de många demonstranter som samlades utanför riksdagen, på Mynttorget, på måndagen, för att protestera mot såväl omhändertagandet av sina egna barn som mot omfattningen av omhändertagande av barn i allmänhet i Sverige.

De båda tv-kanalerna sätter samtidigt protesterna i samband med vad som beskrivs som en desinformations- och hatkampanj på sociala medier.

Enligt SVT, som uppger att kampanjen bevakas av Säkerhetspolisen, beskrivs Sverige i sociala medier som ”en fasciststat som kidnappar barn till muslimer”, med påföljande hat och hot i kommentarsfälten. Bilden bekräftas av Mikael Tofvesson på Myndigheten för psykologiskt försvar, som också pekar mer specifikt på vad han beskriver som en påverkanskampanj på internetplattformen Shuoun Islamiya i slutet av december förra året.

– Man riktade anklagelser om påstådd systematisk barnhandel som skulle bedrivas av svensk socialtjänst. Den 19 januari fick den här kampanjen särskilt stort intresse och spridning via Twitter, säger Tofvesson.

Även TV4 rapporterar om att det sprids ett budskap om att Sverige skulle utnyttja Lagen om vård av unga, LVU, för att ”kidnappa” barn till invandrare.

När TV4:s reporter, på plats under demonstrationen på Mynttorget, intervjuar en representant för den förening som anordnat demonstrationen, pekar hon dock i stället på bakgrunden i demonstranternas egna erfarenheter.

– Det vi vill nå fram med, till både politiker och socialtjänst, är att de vill bara ha hjälp och samarbete för att få återförenas, säger Zeinab Ltaif.

Så sent som den 21 december rapporterade också Sveriges Radio om att barn till utlandsfödda föräldrar löper nästan dubbelt så stor risk att tvångsomhändertas av socialtjänster, enligt statistik som Socialstyrelsen och SCB tagit fram till Ekot.

– Asylsökande här borde genomgå en utbildning för att lära sig hur den svenska lagen och kulturen fungerar, sade en förälder som fått sina barn tvångsomhändertagna till radion.

När Världen idag når demonstrationssamordnaren Zeinab Ltaif, per telefon, berättar hon om hur hon själv blev engagerad i frågan när en släkting till henne fick barn omhändertaget. Andra familjer som ville ha hjälp efter att ha fått sina barn omhändertagna började sedan höra av sig till henne och i somras var hon med och bildade föreningen ”Mina rättigheter” som vänder sig till både föräldrar och barn som drabbats av omhändertagande.

Ltaif berättar att både nysvenskar och infödda svenskar har delat tips på sociala medier i flera månader och att vissa kontaktade utländska media då de upplevde att de inte fick tillräckligt med gehör i Sverige.

– Det är ju ingen som har velat uppmärksamma det här, säger hon.

Hon påpekar också att de har varit ute och protesterat på olika platser ända sedan i somras.

– Vi har haft flera demonstrationer, men det har inte varit någon som lyssnat, säger Zeinab Ltaif.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00