Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

I England och Wales har man sett en kraftig ökning av ambulansanrop i samband med aborter som görs i hemmet. Foto: Jacob King/PA/AP/TT

Ökning av nödsamtal efter hemaborter

I England och Wales har antalet kvinnor som fått komplikationer och ringt ambulans efter intag av abortpiller i hemmet ökat med 54 procent det senaste året, skriver Respekt. Nyligen föreslog Moderaterna en lagändring för att kvinnor i Sverige ska kunna genomföra medicinska aborter hemma.

Nyheter · Publicerad 13:00, 20 mar 2021

Ungefär 36 kvinnor ringer varje månad till det brittiska akutnumret och söker läkarhjälp för komplikationer som uppstått efter att de tagit abortpiller. I England och Wales görs det i genomsnitt 20 ambulansutryckningar varje månad kopplade till medicinsk abort i hemmet, skriver Respekt på sin webbplats.

De hänvisar till en ny rapport som sammanställts med uppgifter från Storbritanniens motsvarighet till Inspektionen för vård och omsorg samt vårdenheterna NHS Hospital Trusts och NHS Ambulance Trust.

Enligt sammanställningen behöver varje månad omkring 250 kvinnor som använt abortpiller i hemmet någon form av sjukhusbehandling för att kirurgiskt åtgärda ofullständiga aborter.

”Rapporten visar att påståendet från abortkedjan British Pregnancy Advisory Service om att abort i hemmet är säkrare än om det görs på ett sjukhus är djupt felaktig”, konstaterar Respekt.

Nyligen väckte Moderaternas förslag om att kvinnor ska kunna hämta ut medicin på apoteket och själva genomföra en medicinsk abort hemma uppståndelse. 

Moderaterna framförde samtidigt att de ser det som ”oacceptabelt” att behöva vänta på att göra en abort och vill att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att kartlägga väntetider och ge förslag på en tidsgaranti.

M-utspelet fick tummen upp av bland andra lobbygruppen RFSU och kritiserades av konservativa och prolife-grupper. Men även från liberalt håll uttrycks tveksamhet inför att försöka ”förenkla” vad en abort innebär.

”Faktum är dock att oavsett hur en kvinna känner inför att avsluta sin graviditet, om det är ett enkelt beslut eller ett svårt, så är detta inget som görs lättvindigt”, påpekar Lisa Magnusson på Dagens nyheters ledarsida.

”En abort blir aldrig något man kilar hem och gör på lunchrasten”, skriver hon och menar att det finns stora risker med att låtsas att något är enkelt när det i själva verket är komplicerat.

…En abort blir aldrig något man kilar hem och gör på lunchrasten.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier