Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

Oklart hur stor makt Macron får

Emmanuel Macron får bo kvar i det franska presidentpalatset Élysée. Men utsikten döljs av politisk dimma.

– Hans presidentskap är beroende av hur det går i parlamentsvalet i juni, säger Europakännaren Mats Karlsson.

Nyheter · Publicerad 22:00, 25 apr 2022

Högernationalisten Marine Le Pen kunde inte utmana sittande presidenten. Men Mats Karlsson konstaterar att det är förvånande att Le Pen ändå fick så stort stöd:

– Vi lever i osäkra tider. Le Pen har en klangbotten på 25 procent av väljarna, men sedan lägger man till 15–20 procent av väljarna som är arga och osäkra.

Till skillnad från Macron vill Le Pen se mer nationellt självbestämmande och färre beslut som tas på EU-nivå. Med Macrons seger lär Frankrike fortsätta med sin EU-främjande linje.

Frågetecknen är större när det gäller Macrons politiska färd­riktning i Frankrike.

– Politikern Macron klev in från mitten och attackerade de traditionella partierna Socialisterna och Republikanerna. Men med tiden lutar han allt mer åt klassisk välfärdspolitik för att bemöta missnöjespolitik, säger Karlsson.

Macron kommer att pressas från missnöjesgrupper på både vänster- och högerkanten. Dessutom har det traditionella politiska landskapet eroderat. De politiska jättarna Socia­listpartiet och Republikanerna har krympt.

Sedan finns också redan nu frågan om vem som ska ta över efter Macron då han inte kan ställa upp som president för en tredje mandatperiod.

Och så handlar det om parlamentsvalet till nationalförsamlingen, i två omgångar planerat till 10 och 19 juni.

– Macrons parti är grundat av honom, ett parti kring Macron. Det är presidenten som väljer premiärminister, men premiärministern måste ha makt i parlamentet. Det är en arbetsfördelning som finns i den franska politiska kulturen, säger Karlsson och frågar sig om Macrons parti har blivit ett riktigt parti – eller om det står och faller med personen Emmanuel.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00