Nyheter

Oklara konsekvenser för barnet

Vad blir konsekvenserna för barnet när ensamstående tillåts genomgå assisterad befruktning? Den frågan kvarstår efter riksdagens beslut.

Efter riksdagsbeslutet att ensamstående får rätt till assisterad befruktning, firade jämställdhetsministern och hennes förra arbetsgivare, lobbyaktören RFSU, med tårta. Men kvar finns flera frågetecken, och en utredning som skulle belysa barnets perspektiv, men som man inte ville invänta.

2014 kom ett delbetänkande från en utredning som behandlat frågan om assisterad befruktning för ensamstående och i sammanfattningen slår man fast:
"Huvudregeln bör även fortsättningsvis vara att ett barn ska ha rätt till två föräldrar och dessutom garanteras två rättsliga föräldrar redan från födseln. En reglering om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor bör således betraktas som ett undantag från det som annars gäller."
Man framhåller också vikten av att det "genomförs mer forskning på detta område och särskilt forskning som avser svenska förhållanden och konsekvenserna för barnen."

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS