Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ökad risk för vanligt folk att drabbas av våld

Risken för att tredje person ska råka illa ut i samband med sprängningar och skjutningar har ökat under de senaste tio åren. Det säger polisens expert på gängkriminalitet, kommissarie Gunnar Appelgren, till Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 10:00, 30 sep 2021

Omständigheterna kring explosionen i ett bostadshus i Göteborg på tisdagsmorgonen är ännu inte helt klara, men risken för att tredje man ska drabbas vid våldsdåd har ökat under det senaste decenniet, säger kommissarie Gunnar Appelgren till Dagens Nyheter. Han har utrett mord och mordförsök i gängmiljö under lång tid och är polisens expert på gängkriminalitet.

Det finns flera exempel där utomstående skadats vid skjutningar, men generellt sett är sprängningar mycket värre, anser Appelgren.

– Framför allt när man utlöser bomben vid ett senare tillfälle. Man har ingen aning om vem som kommer att passera vid detonationen. Dessutom är ju många av dem som håller på med det här inte några sprängmedelsexperter. Vi har vid flera tillfällen, bland annat vid fallet i Linköping, sett att bomberna är överdimensionerade, förklarar han.

Allt fler skjutningar sker numera öppet under dagen och i offentliga miljöer. Polisen ser samtidigt att kriminella som har en hotbild mot sig oftare rör sig i skydd av folk på allmänna platser, i stället för att gå ut nattetid. Då blir risken också större att de som vill komma åt dessa individer ger sig på områden där de befinner sig.

Sprängningar av bostadshus kan enligt Appelgren vara ett exempel på detta och används ofta för att skrämma eller i utpressningssyfte.

Även kriminologen Sven Granath pekar på att sprängningar ofta riktar sig mot kriminella personer som är svåra att komma åt, eftersom de vet hur de ska skydda sig. Samtidigt ökar risken för att tredje man ska drabbas och det är inte säkert att måltavlan befinner sig på platsen för dådet.

– Det här är ett trubbigt våld som är en kombination av brutalitet, bekvämlighet och bristande konsekvenstänk, säger Granath till DN.

Det här är ett trubbigt våld som är en kombination av brutalitet, bekvämlighet och bristande konsekvenstänk.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier