Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Ökad oro för kärnvapen – experter ger råd om skydd

Jodförsäljningen på svenska apotek skjuter i höjden och många undrar vad man som privatperson ska göra om Vladimir Putins hot om kärnvapen blir allvar. Två experter ger här sin syn på frågan.

Nyheter · Publicerad 22:00, 7 mar 2022

Rysslands president Vladimir Putin gav i helgen order om höjd beredskap för bland annat landets atomvapenförband. Ännu ser många experter ingenting som tyder på att han faktiskt kommer att använda dem. Men bara hoten om ett eventuellt kärnvapenkrig skapar oro.

Peder Kock, utredare på enheten för utveckling av skydd och beredskap på Strålsäkerhetsmyndigheten, vittnar om att de får många frågor från allmänheten. En hel del handlar om man ska köpa jodtabletter i förebyggande syfte. Hans svar på det är nej.

Vid en eventuell olycka kan jodtabletter nämligen delas ut inom områden upp till 50 kilometer bort. Från och med den 1 juli ut­ökas områdena till 100 kilometer bort.

– Jodtabletter fyller en funktion vid en olycka vid ett kärnkraftverk när vi exponeras genom att andas in radioaktivt jod. Genom att äta jodtabletter så blockeras då upptaget av det radioaktiva jodet, säger han.

Han påpekar dock att jodtabletter inte är det enda sättet att skydda sig.

– I områden med större nedfall ska man söka skydd inomhus. Ett vanligt bostadshus ger ett visst skydd, ett flerfamiljshus något bättre och källare eller skyddsrum allra bäst. Vid en kärnvapenexplosion i Ukraina blir nedfallet i Sverige lägre, då är det i första hand livsmedelsproduktionen som kan påverkas av nedfallet, säger Peder Kock.

Martin Goliath, kärnvapenforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), poängerar att alla kärnvapen inte ger en effekt som vid Hiroshima, utan att det även finns mindre, taktiska kärnvapen. Både vid mindre och större kärnvapenangrepp finns det, enligt Goliath, en hel del man kan göra för att skydda sig. Det främsta är att söka skydd.

– Att vara i en källare eller i ett skyddsrum är bättre än att vara ute i det fria. Försvaret brukar säga att en spade inte är dumt, och det är faktiskt så att med den kan du gräva en grop som ökar skyddet avsevärt.

Han tillägger att detta gäller vid ett begränsat antal kärnvapenexplosioner. Vid ett större atomkrig går konsekvenserna inte att överblicka.

– Annars är det bra att tänka i termer av vad jag behöver vid en kris och hur jag ska göra om något inträffar. Det finns bra information från bland annat MSB, säger han.

Att vara i en källare eller i ett skyddsrum är bättre än att vara ute i det fria.

Radioaktivitet och jod

• Från Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans apotek uppger man till TT att jodförsäljningen ökat kraftigt senaste dagarna. Bland annat på Kronans apotek är det helt slut. Men i nuläget finns det ingen anledning att ta extra jod.

• När radioaktiva ämnen sönderfaller uppstår joniserande strålning som kan påverka kroppens celler. Radioaktiv jod samlas i sköldkörteln, vilket ökar risken för sköldkörtelcancer – mer för barn än för vuxna.

• Jodtabletter innehåller icke radioaktiv jod och skyddar sköldkörteln under en begränsad tid genom att blockera dess upptag av radioaktiv jod. Tabletterna måste tas vid rätt tidpunkt i förhållande till ett utsläpp. Länsstyrelsen ger besked om när de ska tas.

• Personer över 40 år behöver inte ta jodtabletter eftersom strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer i denna åldersgrupp.

• Jodtabletter skyddar inte mot andra radioaktiva ämnen. Tabletterna ersätter därför inte andra skyddsåtgärder, som exempelvis att hålla sig inomhus.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier