Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Runt om i Frankrike och i andra delar av Europa tilltar protesterna mot myndigheternas sätt att hantera vaccinbevisen. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Ökad kontroll med vaccinbevis: ”Otäckt”

I Frankrike patrullerar uniformerad polis offentliga platser med uppgift att kontrollera vaccinbevis. Den som vid upprepade tillfällen lånar ut eller inte kan visa upp giltigt intyg kan straffas med upp till ett halvårs fängelse.

”Otäckt. Får bara inte bli verklighet i Sverige”, skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M) på Twitter.

Nyheter · Publicerad 15:32, 11 aug 2021

Sveriges Radio Ekot rapporterar om den massiva ilskan bland den franska befolkningen mot kontrollerna och vaccinbevisen. Vittnesmål om människor som gråter och ibland även blir aggressiva mot myndigheternas kontrollanter av vaccinbevisen strömmar in.

Den nya lagen, ”Passe Sanitaire”, har lett till att våldet ökat mot många av de institutioner där det ska visas upp, uppger SR.

Den som upprepade gånger till exempel försöker låna ut sitt covidbevis eller vägrar att visa upp det, kan möta rättsliga påföljder ända upp till ett halvårs fängelse.

Moderaten Jan Ericson delar en film på sitt Twitterkonto som visar hur uniformerad fransk polis går omkring mellan borden på en uteservering för att kontrollera att människor som vistas där är vaccinerade mot covid-19.

Riksdagsledamoten anser att den utvecklingen är otäck, samt bedyrar att han ska göra allt som står i hans makt för att sådana scener aldrig ska bli verklighet i Sverige. Flera av dem som kommenterat Twitterinlägget håller med.

”Alla former av vaccinpass är en mycket farlig väg att gå. Det inkluderar även större evenemang. Frågan är större än bara en specifik sjukdom. Sverige är inte ett land som aktivt segregerar och diskriminerar sin befolkning. Vaccinpass innebär i praktiken båda dessa”, skriver en person i en kommentar till Jan Ericsons Twitterinlägg.

”Väldigt skrämmande!”, skriver en annan person.

Rapporterna om stora folkmassor som protesterar mot skärpta lagar om vaccinbevis har duggat tätt på sistone. Demokratiska rättigheter inskränks för den som inte är vaccinerad, vilket lett till eskalerande våld mot institutioner och andra offentliga platser i det franska samhället.

Särskilt utsatta är apotek och vaccinationscentraler, vars personal av en del arga kritiker anses vara medskyldiga. Personal och lokala politiker snabbutbildas nu för att lära sig möta våldet, rapporterar Ekot.

Tusentals människor runt om i Frankrike har gått ut och protesterat mot bestämmelserna. Ilskan riktas främst mot den lag som antogs nyligen och som gör vaccinpass obligatoriskt för alla som exempelvis vill äta på restaurang eller resa med flyg eller fjärrtåg.

Vaccinpass är också sedan tidigare obligatoriskt för den som vill gå på museum, bio eller besöka en simhall, skriver TT.

Vaccintvång har också införts för sjukvårds- och omsorgspersonal i Frankrike, som annars får sin lön indragen.

Får bara inte bli verklighet i Sverige.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier