Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Runt om i Frankrike och i andra delar av Europa tilltar protesterna mot myndigheternas sätt att hantera vaccinbevisen. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Ökad kontroll med vaccinbevis: ”Otäckt”

I Frankrike patrullerar uniformerad polis offentliga platser med uppgift att kontrollera vaccinbevis. Den som vid upprepade tillfällen lånar ut eller inte kan visa upp giltigt intyg kan straffas med upp till ett halvårs fängelse.

”Otäckt. Får bara inte bli verklighet i Sverige”, skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M) på Twitter.

Nyheter · Publicerad 15:32, 11 aug 2021

Sveriges Radio Ekot rapporterar om den massiva ilskan bland den franska befolkningen mot kontrollerna och vaccinbevisen. Vittnesmål om människor som gråter och ibland även blir aggressiva mot myndigheternas kontrollanter av vaccinbevisen strömmar in.

Den nya lagen, ”Passe Sanitaire”, har lett till att våldet ökat mot många av de institutioner där det ska visas upp, uppger SR.

Den som upprepade gånger till exempel försöker låna ut sitt covidbevis eller vägrar att visa upp det, kan möta rättsliga påföljder ända upp till ett halvårs fängelse.

Moderaten Jan Ericson delar en film på sitt Twitterkonto som visar hur uniformerad fransk polis går omkring mellan borden på en uteservering för att kontrollera att människor som vistas där är vaccinerade mot covid-19.

Riksdagsledamoten anser att den utvecklingen är otäck, samt bedyrar att han ska göra allt som står i hans makt för att sådana scener aldrig ska bli verklighet i Sverige. Flera av dem som kommenterat Twitterinlägget håller med.

”Alla former av vaccinpass är en mycket farlig väg att gå. Det inkluderar även större evenemang. Frågan är större än bara en specifik sjukdom. Sverige är inte ett land som aktivt segregerar och diskriminerar sin befolkning. Vaccinpass innebär i praktiken båda dessa”, skriver en person i en kommentar till Jan Ericsons Twitterinlägg.

”Väldigt skrämmande!”, skriver en annan person.

Rapporterna om stora folkmassor som protesterar mot skärpta lagar om vaccinbevis har duggat tätt på sistone. Demokratiska rättigheter inskränks för den som inte är vaccinerad, vilket lett till eskalerande våld mot institutioner och andra offentliga platser i det franska samhället.

Särskilt utsatta är apotek och vaccinationscentraler, vars personal av en del arga kritiker anses vara medskyldiga. Personal och lokala politiker snabbutbildas nu för att lära sig möta våldet, rapporterar Ekot.

Tusentals människor runt om i Frankrike har gått ut och protesterat mot bestämmelserna. Ilskan riktas främst mot den lag som antogs nyligen och som gör vaccinpass obligatoriskt för alla som exempelvis vill äta på restaurang eller resa med flyg eller fjärrtåg.

Vaccinpass är också sedan tidigare obligatoriskt för den som vill gå på museum, bio eller besöka en simhall, skriver TT.

Vaccintvång har också införts för sjukvårds- och omsorgspersonal i Frankrike, som annars får sin lön indragen.

Får bara inte bli verklighet i Sverige.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier