Somalia, Jemen, Pakistan, Iran, Irak, Sudan, Afghanistan och Nigeria ingår alla i OIC som nyligen fördömde Sverige för att koranbränningar är tillåtna. Vid nio tillfällen i sitt gemensamma uttalande hänvisar OIC-länderna till deklarationer om mänskliga rättigheter och menar att ”vanhelgande” av koranen hotar dessa rättigheter.
De ovan nämnda länderna har också en annan sak gemensamt. Där pågår enligt organisationen Open Doors ”extrem förföljelse” av kristna. Av de elva länder som toppar listan och där förföljelsen bedöms vara extrem, ingår åtta i OIC.
Som exempel kan nämnas Iran, som var ett av de drivande länderna bakom fördömandet av Sverige. Här är förtrycket mot kristna ”extremt inom alla livets områden”, konstaterar Open Doors i sin rapport för 2023.
Det har skett en ökning av antalet rapporterade våldsincidenter och att lämna islam för kristen tro tolereras inte. Om kvinnor i Iran misstänks tro på Jesus kommer de enligt Open Doors ”sannolikt att bli misshandlade av sina män eller också tar mannen ut skilsmässa och kvinnan fråntas vårdanden om barnen”.
I många av de muslimska länderna som nu anklagar Sverige är situationen för kristna liknande.
”Det är dessa länder som kräver att Sverige ska respektera religionsfriheten. De har själva noll respekt för religionsfrihet och det normala tillståndet i dessa länder är att förfölja kristna”, skriver Nima Gholam Ali Pour, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, i ett Facebookinlägg.
”Dessa länder som kränker religionsfriheten på det grövsta sättet dagligen kräver nu att Sverige ska respektera religionsfriheten. Och vi har politiker som märkligt nog hörsammar detta”.
Också den konservativa skribenten Ivar Arpi påpekar i ett inlägg på plattformen X att samma länder som kritiserar Sverige för islamofobi ”förföljer, förtrycker och avrättar” kristna människor.
”Grandet i den andres öga, bjälken i det egna…”, citerar Arpi Jesu ord om hyckleri.
Utrikesminister Tobias Billström (M) fick kritik när ett brev han skickat till OIC blev känt. I brevet hävdade han att regeringen nu ser över ordningslagen efter koranbränningarna, och han uttryckte förståelse för att ”muslimer, i Sverige och i OIC-länder runtom i världen, tar djup anstöt” av att Koranen ”skändas”.
OIC:s medlemsländer intar bottenpositioner också när det gäller kvinnors rättigheter. I jämställdhetsindex och mätningar gjorda både av FN-organ och World Economic Forum slås det fast att exempelvis Iran, Afghanistan och Pakistan är några av världens värsta stater för kvinnor.
När det gäller pressfrihet återfinns även där flera av OIC-länderna längst ned. Enligt det senaste pressfrihetsindexet framtaget av Reportrar utan gränser ingår fem av de elva värsta länderna för journalister i den islamiska sammanslutning som fördömt Sverige. Det handlar om Iran, Turkmenistan, Syrien, Bahrain och Saudiarabien. I många av OIC-länderna beskrivs situationen för pressfriheten som ”mycket allvarlig”.