Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Ockult Halloween utmanas av ljusa änglafester

Halloween är inte en cool maskerad med skräcktema. Det är en högtid med ockulta rötter som man bör vara vaksam på, menar den kristna läraren Gunilla Svensson som är en ofta anlitad föreläsare inom nyandlighet. Nu uppmanar Gunilla föräldrar att våga ifrågasätta Halloween.

Nyheter · Publicerad 15:00, 28 okt 2021

Det ringer på dörren. Utanför i mörkret står ett spöke, ett benrangel och en liten djävul med röda horn på huvudet. De sträcker fram en hink.

– Bus eller godis, säger de, barnen som firar Halloween.

Halloween är helgen då skräck och död plötsligt ses som en kul grej i höstmörkret. Men är det så oskyldigt som det kan verka?

Det många glömmer är att denna högtid har ockulta rötter och härstammar från de hedniska kelternas nyår. En tid då de döda återvände. Buset är en symbol för de onda andarna som skulle göra en illa. Godis härrör till de offer som gavs för att blidka andevärlden.

– Det är klart vi bör vara vaksamma. Detta handlar om mörker, död och onda andemakter, säger Gunilla Svensson.

Vad ska jag som kristen förälder göra när skolan eller fritids bjuder in till Halloweenfest där alla ska vara utklädda?

– Jag tror att man som förälder behöver säga ifrån och berätta vad detta egentligen handlar om. Halloween är mörkrets högtid. Säg att du inte vill att dina barn ska vara med om detta, säger Gunilla Svensson.

Hon menar att det enda vi kan göra är att ifrågasätta. Om vi inte gör det kommer inget att förändras.

Gunilla är väl medveten om att det även finns kristna som tycker att Halloween är lite coolt.

– Jag är förundrad över att detta görs till något trevligt och roligt. Djävulen njuter ju. Detta handlar om mörka andemakter.

Runt om i landet är det många kyrkor som arrangerar änglafester, som en motvikt mot alla Halloweenarrangemang. Ett exempel på det är Falkenberg. Där har Svenska kyrkan, Pingstkyrkan och Tullbrokyrkan gått samman och bjuder in till en stor gemensam änglafest för barn.

– Som mamma vill jag inte att mina barn ska fira Halloween. Så jag tycker det är fantastiskt att få vara med och ordna en änglafest. Att låta barnen få vara med på en rolig och positiv fest som inte hyllar mörkret.

Det säger Sofia Larzon från Pingstkyrkan i Falkenberg, som är en av dem som är med som arrangör.

Årets fest äger rum fredagen den 5 november.

– När man som jag har många barn och mycket omkring sig kan det vara motigt att engagera sig. Men detta med en änglafest hjälper jag gärna till med. För mig känns det viktig att få vara med och göra något positivt, säger Sofia Larzon.

Hon tycker det är märkligt att Halloween har fått ett så stort genomslag, eftersom det är så fokuserat på mörker. I skyltfönster möts förbipasserande av häxor och Dracula-masker. Den som kliver in i en leksaksaffär riskerar att få ett dinglande skelett i huvudet.

– Det är en otrevlig stämning där man gottar sig i läskigheter och låtsasblod. Jag tycker det är riktigt obehaglig, säger Sofia.

Hennes barn tjatar om att få klä ut sig och gå runt till grannarna och ringa på för att ställa frågan ”Bus eller godis?”. Men Sofia stretar emot. Hon bryr sig inte om att barnen tycker mamma är tråkig.

– Då får de tycka det. I mitt hem vill jag erbjuda barnen det som är ljust. Det mörka får de ändå. Men jag tror att de bär med sig det vi lyfter och talar om hemma.

Det är klart vi bör vara vaksamma. Detta handlar om mörker, död och onda andemakter.
Man gottar sig i läskigheter. Jag tycker det är riktigt obehagligt.

Vad är Halloween?

• Halloween har sitt ursprung i den keltiska samhain, en hednisk nyårsfest då sommaren var slut och vintern började. Kelterna ansåg att de döda på årets sista dag reste sig från graven för att hemsöka de levande. Därför klädde folket ut sig för att lura de onda andarna och skrämma gengångarna.

• Halloween infaller den 31 oktober varje år. Namnet kommer av engelskans all hallows eve, (alla helgons afton). Kvällen före alla helgons dag har alltmer kommit att bli den dag som halloween firas.

• Traditionen kom till USA med de keltiska ättlingarna. Där blandades de irländska halloweentraditionerna med redan existerande traditioner från andra länders kulturer.

• I Sverige slog Halloween igenom först under 1990-talet. Kommersiella intressen har hejat på och det har starkt bidragit till att etableringen av Halloween i Sverige.

Källa: Världens historia och Populär historia.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier