Det var en liten grupp demonstranter med regnbågsflaggor som gjorde en tyst markering mot OAS-mötet i Skelleftehamn. I nyhetsrapporteringen hävdas att orsaken är ett uttalande från en OAS-företrädare som ska ha jämfört homosexualitet och drogmissbruk. Berit Simonsson, inspiratör för OAS-rörelsen, förklarar vad som egentligen är bakgrunden.
– Det var vid kyrkomötet 2005, alltså innan välsignelsen av partnerskap i Svenska kyrkan, som det var en debatt om homosexualitet. Jag företrädde då en grupp i kyrkomötet, så detta handlar inte ens om OAS, och diskussionen gällde huruvida man skulle få be för homosexuella och om det fanns homosexuella med osäker identitet. Jag påpekade där att det alltid måste finnas möjlighet att lämna en destruktiv livsstil, oavsett i vilket sammanhang det är.
Hon beskriver händelsen i Skellefteåhamn som en storm i ett vattenglas.
– Det var en mycket fredlig protest, det fanns inget stridbart från något håll, säger hon och nämner att det var några enstaka individer som kan ha uttryckt sig obetänksamt till demonstranterna.
Kyrkoherden för S:t Örjans församling där OAS-mötet hölls, Mats Lindberg, säger till SVT Västerbotten att de personer som reagerade på pridenärvaron och som enligt uppgift ska ha försökt omvända demonstranter, inte tillhörde helgens konferens.
Berit Simonsson betonar att OAS-helgen totalt sett var mycket lyckad med fulla kyrkor och hundratals deltagare, vilket inte är helt vanligt i området. Det tycker Simonsson att medierna också borde kunna berätta om.
– Det känns så roligt för oss och för de som arbetat med arrangemanget lokalt att det blev en så positiv sak. Ingen av oss hade räknat med ett så starkt gensvar så det känns väldigt uppmuntrande, säger hon.
I samband med rapporteringen om händelsen i Skelleftehamn uttalade sig socialdemokraten Sten-Arne Burman, lokal kyrkorådsordförande, och menade att OAS-rörelsen, som är en rörelse inom Svenska kyrkan, inte borde få använda kyrkobyggnaderna.
– Vi tycker inte att de ska få vara där och står inte bakom det här, säger han till SVT.
Mats Lindberg påpekar dock att kyrkan är en trosgemenskap, inte en åsiktsgemenskap.
Och när det gäller Burmans uttalande säger Berit Simonsson:
– Jag tycker att det är märkligt att man kan hylla olikhet, som väl även socialdemokratin gör, och sedan uttrycka sig på det här sättet.
– Svenska kyrkan har dessutom varit mycket tydliga med att man får lov att ha olika uppfattningar i till exempel frågan om samkönade äktenskap.