Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Miljöpartiets nya språkrör, Märta Stenevi, verkar ha en ambivalent syn på ofödda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt språkrör ville värna ofödda – men angriper abortkritiker

Märta Stenevi, som i söndags valdes till nytt språkrör för Miljöpartiet, har gått till hårt angrepp mot KD och abortkritiker. I ett tal från 2019 talar hon dock själv om att värna ofödda.

– Det är för dem [och andra svaga] som vi borde vara en röst, sade hon.

Nyheter · Publicerad 10:00, 2 feb 2021

Det blev valberedningens kandidat Märta Stenevi som röstades fram till nytt MP-språkrör under partiets extrainsatta digitala kongress i söndags. Märta Stenevi har senast innehaft den betydelsefulla rollen som partiets partisekreterare och har tidigare varit kommunalråd i Malmö.

En titt på hennes Twitterkonto visar att hon tycker att migrationspolitik, feminism och hbtq är viktiga frågor vid sidan av klimatet. Hon hyllar USA:s nytillträdda vicepresident Kamala Harris och varnar för högerströmningar i Europa.

I flera inlägg går hon till hårt angrepp mot Kristdemokraterna och beskyller dem bland annat för ”unkna konservativa värderingar”. Stenevi länkar till den Dagens Nyheter-artikel där KD-politikern Sarah Havneraas nagelfars för att hon tidigare varit aktiv i organisationer som värnar ofödda.

”Jag föredrar … feminism som tycker att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att aborträtten är okränkbar”, skriver Märta Stenevi.

I ett tal som Grön Ungdom i Malmö publicerade 2019 låter det dock lite annorlunda.

– Aldrig förr har berättelsen om det solidariska samhället behövts så mycket som nu; samhället som i solidaritet värnar sina svagaste och sina ofödda; som tror på individens kraft och erbjuder utveckling utan rovdrift av naturen, säger Märta Stenevi.

Nästan exakt samma formulering använder hon i sin presentation inför kandiderandet till partisekreterarposten 2019.

Längre fram i talet från Malmö återkommer hon till ”ofödda” igen. Det verkar dock handla om att hon anser att de ska få födas in i en miljövänlig värld, inte att de ska få födas över huvud taget.

– [Klimatförändringarnas konsekvenser] drabbar dem hårdast som aldrig har bidragit till utsläppen – de fattigaste, de yngsta och de ofödda. De som inte har någon röst, de som man inte kan sätta i fokusgrupp och som aldrig kommer synas i opinionsmätningarna. Det är för dem som vi behöver vara en röst – alla vi som delar visionen om ett solidariskt samhälle, sade hon.

Märta Stenevi

• Märta Stenevi föddes i Lund 1976 och växte upp i Helsingborg.

• Hon var regionråd i Skåne 2014–2016.

• Mellan åren 2016 och 2018 var hon stadsbyggnadskommunalråd i Malmö.

• Från 2019 har hon varit Miljöpartiets partisekreterare.

• Märta Stenevi börjar sitt arbete som språkrör i motvind: Partiet har låga opinionssiffror, MP tappar förtroende i miljö- och klimatfrågan och man har fått kritik för att ha kompromissat för mycket under sin tid i regeringen.

Källor: TT, SVT

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10