Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Nytt pride-lego missar målet menar känd baptistteolog

Lego har släppt en regnbågsfärgad byggsats och sällar sig därmed till en rad stora företag som stödjer hbtq-ideologi genom sina produkter.

”Detta är galenskap”, anser teologen Albert Mohler men menar samtidigt att utvecklingen är något för kyrkan att fundera över.

Nyheter · Publicerad 07:57, 28 jul 2021

Legos byggsats släpptes lagom till inledningen av juni, som årligen firas som så kallad pride-månad av hbtq-rörelsen. På engelska heter produkten ”Everybody is awesome”, vilket på svenska har översatts till ”Alla är så mäktiga”.

Satsen beskrivs på Legos svenska sida som en ”byggbar uppvisningsmodell” och innefattar elva enfärgade legofigurer, med olika hårfrisyrer, som kan ställas på en slags scen av lego, med motsvarande färger i ett spektrum. Utöver regnbågens färger finns även färgerna svart, brun, vit och rosa med.

”Visa upp din modell med stolthet för att visa att vi alla är olika men förenas för att hylla inkluderande och kärlek”, uppmanar produkttexten.

Byggsatsen uppges vara ”för vuxna”, och är enligt förpackningen riktad till dem som har fyllt 18 år.

På Legos sajt kan man också läsa en artikel, som beskriver upprinnelsen till hur en av Legos formgivare, Matthew Ashton, skapade produkten.

Ashton beskriver att han växte upp på 80-talet och att han ständigt fick höra från olika vuxna vad han skulle och inte skulle leka med och att han måste bete sig som en ”riktig pojke” och bli tuffare. I slutet av tonåren kom han ut som homosexuell och menar nu att han själv då skulle ha uppskattat att få en regnbågslegosats, som tecken på stöttning.

Andra exempel på produkter som skapats till stöd för hbtq-rörelsens ideologi är en regnbågskollektion med kläder och väskor från Disney, randiga klockarmband från Apple, och flerfärgade frukostflingor från Kellogg.

Teologen Albert Mohler, som är bibelskkoleledare inom ett av USA:s större bibeltroende kristna samfund, Sydstatsbaptis- terna, har bloggat just om det hbtq-ideologiska legot. Han noterar bland annat att det bara är en av de elva legofigurerna i byggsatsen som formgetts för att påskina en tydlig könsidentitet och att denna, enligt skaparen Ashton, är tänkt att föra tankarna till en manlig transvestit.

”När du ser på en moralisk revolution mot skapelsen, så kommer du att finna ironi och mycket värre saker. Du kommer också att finna motsägelse. Motsägelserna är en del av ekvationen.” kommenterar teologen.

Han konstaterar att det som kristen är lätt att se det hela som ännu ett exempel på moralisk förvirring och som något patetiskt, men uppmanar kristna att titta på vad som ligger bakom. Enligt Mohler handlar det om en brustenhet och smärta som reflekterar ett djupt allmänmänskligt behov av bekräftelse.

Medan identitetpolitikens svar på problemet är att människor behöver få höra att de är okej och bli firade, menar teologen att kristna behöver kontra med ett annat budskap. Han lyfter fram att alla människor, enligt Bibeln, har skapats till Guds avbild, men samtidigt också, som utgångspunkt, är rebeller gentemot sin helige Skapare, på grund av synden.

”Gud har försett oss med möjligheten att bli friköpta genom Lammets blod och att alla som tror på Herren Jesus Kristus och omvänder sig från synder får våra synder förlåtna men det är inte allt. Vi görs faktiskt till nya skapelser i Kristus. En ny man, en ny kvinna i Kristus.” skriver Mohler.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier