Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ett nätverk där representanter för olika kristna sammanhang ingår ger under våren ut ett nytt skolundervisningsmaterial i sex- och samlevnad. Eleverna på bilden har inget samband med innehållet i artikeln. Foto: Erik G Svensson/ TT

Nytt material utmanar RFSU

Under våren väntas ett nytt skolmaterial släppas för sex- och samlevnadsundervisningen. Det är Nätverket för samlevnad och sexualitet, NfS, med i huvudsak kristna företrädare, som står bakom materialet.– Vi sätter in sexualiteten i sitt större sammanhang med kärlek och trohet, säger Olof Edsinger, vice ordförande i nätverket.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2015

Världen idag har tidigare rapporterat om kritiken från flera kristna ungdomsorganisationer mot RFSU:s sexualundervisningsmaterial, som man bland annat menat fokuserar för mycket på sexuella tekniker och för lite på långvariga relationer.

Sedan en tid finns ett nätverk där en rad olika personer och organisationer från olika kristna sammanhang ingår. Nu har man släppt en hemsida och presenterar sina målsättningar.

Det är bland annat att främja långsiktig god fysisk och själslig hälsa, motverka våld och övergrepp av sexuell karaktär och att verka för goda relationer och på sikt ett gott föräldraskap.

Man menar att "RFSU och andra avsändare under lång tid spritt ett budskap som på flera sätt går emot de värden som läroplanen föreskriver" när det gäller sexual­undervisningen i skolan.

– Flera läromedel håller sig inte riktigt till läroplanen vad gäller allsidighet. Det är ofta snäva ideologiska glasögon som styr, säger Olof Edsinger och exemplifierar med så kallad normkritik.

– Man kritiserar kärleksnormen, trohetsnormen och också tvåsamhetsnormen när man öppnar för gruppsex av olika slag. Och självklart också heteronormen, den har man inget till övers för.

Han nämner filmklipp som organisationen nyligen har tagit fram för högstadieelever, där man ser olika par i tillfälliga relationer ha samlag.
– Det ska visas för årskurs sju och uppåt, alltså då man inte får ha sex i laglig mening. Detta ska man sedan diskutera i klassen.

Man lägger en slags förväntan på unga menar Olof Edsinger.

– I materialet "Sex på kartan" som kom för några år sedan var en av rubrikerna "Hur smakar sperma?" Det kanske inte är formellt fel att ställa frågan. Men det handlar inte längre om folkbildning utan ett paket av förväntningar. Att profilera undervisningen så för 14-åringar, riskerar att skapa en press på sexuellt experimenterande.

I maj väntas NfS komma med sitt första skolmaterial. Det ska heta "Nära varandra" och ska ha en bred belysning av sexualitet kopplat till samlevnad och relationer.
– Det finns aktuella undersökningar som visar att det unga efterfrågar mer än något annat är hur man får relationer att hålla.

Är inte risken att ni blir lika vinklade som dem ni kritiserar, men åt ett kristet håll?
– Det här materialet är inte ett bibelstudium eller religionsundervisning, vi bejakar läroplanen. Det handlar om undervisning och värderingar som vi tror att en stor del av svenska samhället sympatiserar med och ställer sig bakom, säger Olof Edsinger.​

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier