Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Désirée Pethrus, som tar över efter Ella Bohlin i region Stockholm, välkomnar den omsvängning som skett i abortpolitiken i USA genom Joe Biden. Foto: Jessica Gow/TT

Nytt KD-regionråd värnar abort och religionsfrihet

Att Joe Biden i förra veckan återinförde stödet till aborter i tredje världen välkomnades av Désirée Pethrus, kristdemokrat och vice ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp.

”Vi firar denna viktiga dag”, sade Pethrus som i dagarna tillträder en tung post med ansvar för äldrevård i Region Stockholm.

Nyheter · Publicerad 17:00, 4 feb 2021

Désirée Pethrus tar över som vårdutvecklingsregionråd efter partikamraten Ella Bohlin, som nyligen lämnade uppdraget av personliga skäl. Det skriver Dagens Nyheter, som frågar KD-veteranen hur hon vill göra för att ge de äldre i regionen bättre vård.

– Vi vill driva på för att kunna anställa fler sjuksköterskor och fler geriatriska läkare i äldrevården, säger hon till DN.

När det gäller vaccinationen i huvudstaden tror Désirée Pethrus att man kan behöva använda mobila bussar för att klara av den omfattande vaccinering som väntar.

Désirée Pethrus valdes in i riksdagen 2010, men var dessförinnan ersättare i riksdagen i flera omgångar 1999–2003, och var förbundsordförande i det Kristdemokratiska kvinnoförbundet 2002–2009.

I riksdagen har hon bland annat drivit på för att förstärka kunskapen om religionsfrihet inom den svenska diplomatin och biståndet, och höjt rösten för kristna asylsökare som utsatts för hatbrott.

Désirée Pethrus är också en stark förespråkare för att Sverige ska arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), och är vice ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp. SRHR står för ”rätten till säker och laglig abort, preventivmedel, sexualundervisning och hbtq-personers hälsa och rättigheter”, skriver hon i en motion.

Som medlem i Europeiskt parlamentariskt forum för sexuella och reproduktiva rättigheter, välkomnade Désirée Pethrus förra torsdagen den amerikanska administrationens kursändring i fråga om bland annat aborter.

”Vi firar denna viktiga dag för jämställdhet och SRHR. Ingen kvinna eller flicka ska dö för att hon inte kunnat få tillgång till information om SRHR, inklusive säker abortvård”, skriver Désirée Pethrus och fem andra nordiska parlamentsledamöter på forumets hemsida.

Samma dag hade Joe Biden med en presidentorder skrotat det förbud, kallat Mexico City Policy, mot att ge amerikanskt bistånd till utländska organisationer som antingen informerar om eller utför aborter. Han återställde även stödet till FN:s befolkningsfond UNFPA, som arbetar med familjeplanering, sexuell och reproduktiv hälsa.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier