Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Désirée Pethrus, som tar över efter Ella Bohlin i region Stockholm, välkomnar den omsvängning som skett i abortpolitiken i USA genom Joe Biden. Foto: Jessica Gow/TT

Nytt KD-regionråd värnar abort och religionsfrihet

Att Joe Biden i förra veckan återinförde stödet till aborter i tredje världen välkomnades av Désirée Pethrus, kristdemokrat och vice ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp.

”Vi firar denna viktiga dag”, sade Pethrus som i dagarna tillträder en tung post med ansvar för äldrevård i Region Stockholm.

Nyheter · Publicerad 17:00, 4 feb 2021

Désirée Pethrus tar över som vårdutvecklingsregionråd efter partikamraten Ella Bohlin, som nyligen lämnade uppdraget av personliga skäl. Det skriver Dagens Nyheter, som frågar KD-veteranen hur hon vill göra för att ge de äldre i regionen bättre vård.

– Vi vill driva på för att kunna anställa fler sjuksköterskor och fler geriatriska läkare i äldrevården, säger hon till DN.

När det gäller vaccinationen i huvudstaden tror Désirée Pethrus att man kan behöva använda mobila bussar för att klara av den omfattande vaccinering som väntar.

Désirée Pethrus valdes in i riksdagen 2010, men var dessförinnan ersättare i riksdagen i flera omgångar 1999–2003, och var förbundsordförande i det Kristdemokratiska kvinnoförbundet 2002–2009.

I riksdagen har hon bland annat drivit på för att förstärka kunskapen om religionsfrihet inom den svenska diplomatin och biståndet, och höjt rösten för kristna asylsökare som utsatts för hatbrott.

Désirée Pethrus är också en stark förespråkare för att Sverige ska arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), och är vice ordförande i riksdagens tvärpolitiska SRHR-grupp. SRHR står för ”rätten till säker och laglig abort, preventivmedel, sexualundervisning och hbtq-personers hälsa och rättigheter”, skriver hon i en motion.

Som medlem i Europeiskt parlamentariskt forum för sexuella och reproduktiva rättigheter, välkomnade Désirée Pethrus förra torsdagen den amerikanska administrationens kursändring i fråga om bland annat aborter.

”Vi firar denna viktiga dag för jämställdhet och SRHR. Ingen kvinna eller flicka ska dö för att hon inte kunnat få tillgång till information om SRHR, inklusive säker abortvård”, skriver Désirée Pethrus och fem andra nordiska parlamentsledamöter på forumets hemsida.

Samma dag hade Joe Biden med en presidentorder skrotat det förbud, kallat Mexico City Policy, mot att ge amerikanskt bistånd till utländska organisationer som antingen informerar om eller utför aborter. Han återställde även stödet till FN:s befolkningsfond UNFPA, som arbetar med familjeplanering, sexuell och reproduktiv hälsa.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier