Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Nytt Ikea nära Jerusalem öppnade

Jerusalems invånare har nu fått betydligt närmare till Ikea än tidigare. På söndagen öppnade det svenska möbelföretaget sitt femte varuhus i Israel, på den historiska orten Eshtaol, några mil väster om huvudstaden.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 maj 2020

Det nya varuhuset är enligt tv-kanalen Arutz sheva Ikeas sjätte butik i Israel och det femte fullskaliga varuhuset. Övriga Ikea ligger betydligt längre bort från huvudstaden, med ett varuhus i Be'er Sheva, på gränsen till Negevöknen, och de andra varuhusen samt en nischad butik längs Medelhavskusten.

Enligt tidningen Times of Israel ska läget för det nya varuhuset ha valts efter fruktlösa försök att hitta en lämplig plats i själva Jerusalem.

Varuhuset ska ha kostat 390 miljoner shekel att uppföra (motsvarande cirka en miljard svenska kronor), uppger den israeliska affärstidningen Globes, som tillägger att varuhuset kunde öppna trots att det hade gjorts överträdelser mot planlagstiftningen under byggnadsarbetet.

Det avgörande myndighetsutskottet ska ha valt att bortse från överträdelserna, eftersom det nya Ikeavaruhuset ger så pass många nya arbetstillfällen, nära 400, i en tid då arbetslösheten stigit på grund av coronakrisen.

Med en yta på 25 000 kvadratmeter är det nya varuhuset i Eshtaol mindre än hälften så stort som världens största, Ikea Kungens kurva söder om Stockholm, men betydligt större än många mindre varuhus som planeras på andra håll.

Orten Eshtaol är annars långt ifrån någon stor plats. Det nutida samhället byggdes efter det arabisk-israeliska kriget 1948 och är en så kallad moshav, ett judiskt jordbrukskooperativ för småbrukare, med drygt tusen invånare.

Samtidigt har orten flertusenåriga anor. I Bibeln nämns Eshtaol på ett flertal ställen, dels som en ort tillhörande stammen Dans område, på gränsen till Juda område, dels i samband med berättelsen om den övernaturligt starke domaren Simson.

Enligt Domarboken 16:31 begravdes Simson i sin fars grav i närheten av Eshtaol, och bara en kilometer väster om Ikeas nya varuhus finns också ett besöksmål med en klippgrav som har tillskrivits den bibliske hjälten och som kallas ”Simsons grav”. En kilometer norr om Ikea finns dessutom ”Dans grav”, som har tillskrivits stamfadern.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...