Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Nytt fel av Uddén om Israel och Hamas

I ett reportage förra veckan påstod Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén att 40 000 byggnader förstördes eller skadades i Gaza i senaste kriget mellan Israel och Hamas. Rätt var att det handlade om cirka 4 000 byggnader, varav många dessutom förstördes av Hamas egna missiler.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 nov 2021

Det var i SR-programmet Radiokorrespondenterna som Cecilia Uddén hävdade att 40 000 byggnader i Gaza förstördes när konflikten blossade upp i våras. SR fick senare gå ut med en rättelse där man tydliggör att det inte går att verifiera siffran Uddén uppgett.

”Beräkningar i en rapport från Världsbanken anger att drygt 4 000 bostäder förstördes i kriget samt därtill flera hundra andra typer av byggnader”, skriver SR på sin webbplats.

En israelisk rapport efter det senaste kriget konstaterade att 680 av Hamas missiler avsedda att skada israeliska civila i själva verket hamnade i Gaza och orsakade död och förödelse, något som Hamas regelmässigt sedan påstår var israeliska raketer.

Uppskattningarna i rapporten är att 91 dödsfall i Gaza under kriget i våras går att härleda till Hamas egna missiler. Inga av dessa uppgifter nämns i Uddéns reportage.

Det halvtimmeslånga programmet ägnas till stor del åt påståenden om att Israel använder antisemitismbeskyllningar som verktyg för att stoppa kritik mot staten Israel och dess politik.

I övrigt intervjuas flera boende i Gaza om bland annat sitt hat mot Israel, som genomgående kallas ”ockupationsmakten” av Uddén, och terrorgruppen Hamas.

Världen idag rapporterade nyligen att Sveriges Radio och Cecilia Uddén fällts i Granskningsnämnden för ett felaktigt påstående att Hamas inte är terrorklassade av EU, vilket organisationen är. Det tog flera månader innan uppgiften rättades.

2019 fälldes Uddén och SR också i Granskningsnämnden för att det i ett inslag framstått som att Israel anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch i fotboll mellan länderna. Men det israeliska utspelet var aldrig riktat mot Argentina.

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier