Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Nytt fel av Uddén om Israel och Hamas

I ett reportage förra veckan påstod Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén att 40 000 byggnader förstördes eller skadades i Gaza i senaste kriget mellan Israel och Hamas. Rätt var att det handlade om cirka 4 000 byggnader, varav många dessutom förstördes av Hamas egna missiler.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 nov 2021

Det var i SR-programmet Radiokorrespondenterna som Cecilia Uddén hävdade att 40 000 byggnader i Gaza förstördes när konflikten blossade upp i våras. SR fick senare gå ut med en rättelse där man tydliggör att det inte går att verifiera siffran Uddén uppgett.

”Beräkningar i en rapport från Världsbanken anger att drygt 4 000 bostäder förstördes i kriget samt därtill flera hundra andra typer av byggnader”, skriver SR på sin webbplats.

En israelisk rapport efter det senaste kriget konstaterade att 680 av Hamas missiler avsedda att skada israeliska civila i själva verket hamnade i Gaza och orsakade död och förödelse, något som Hamas regelmässigt sedan påstår var israeliska raketer.

Uppskattningarna i rapporten är att 91 dödsfall i Gaza under kriget i våras går att härleda till Hamas egna missiler. Inga av dessa uppgifter nämns i Uddéns reportage.

Det halvtimmeslånga programmet ägnas till stor del åt påståenden om att Israel använder antisemitismbeskyllningar som verktyg för att stoppa kritik mot staten Israel och dess politik.

I övrigt intervjuas flera boende i Gaza om bland annat sitt hat mot Israel, som genomgående kallas ”ockupationsmakten” av Uddén, och terrorgruppen Hamas.

Världen idag rapporterade nyligen att Sveriges Radio och Cecilia Uddén fällts i Granskningsnämnden för ett felaktigt påstående att Hamas inte är terrorklassade av EU, vilket organisationen är. Det tog flera månader innan uppgiften rättades.

2019 fälldes Uddén och SR också i Granskningsnämnden för att det i ett inslag framstått som att Israel anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch i fotboll mellan länderna. Men det israeliska utspelet var aldrig riktat mot Argentina.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00