Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Nytt coronavaccin får delvis grönt ljus av kristna etiker

Jubel bröt ut i stora delar av världen när läkemedelsbolaget Pfizer meddelade att dess vaccin mot covid-19 verkar vara både effektivt och säkert.

Men helt grönt ljus får vaccinet inte av kristna etiker. Cellinjer från aborterade foster har nämligen använts för att laboratorietesta delar av det färdiga vaccinet.

Nyheter · Publicerad 16:50, 12 nov 2020

Däremot ligger inte cellinjerna till grund för vare sig utveckling eller produktion av vaccinet i stort.

Uppgifterna kommer från en sammanställning som gjorts av amerikanska Charlotte Lozier Institute.

Här framgår att ingen enda av de 29 så kallade vaccinkandidaterna när det gäller corona helt säkert avstått från att använda sig av cellinjer från aborterade foster i laboratorietesterna.

Samtidigt använder sig sju läkemedelsföretag, bland annat AstraZeneca, av cellinjer från aborterade foster i så väl utveckling och produktion som i bekräftande laboratorietester. Fyra av dessa befinner sig just nu i fas-3 studierna av vaccinet.

Fas 3 är sista steget i klinisk läkemedelsutveckling, och innebär att läkemedlets effekt och säkerhet testas i stora patientgrupper. Efter fas 3 kan man ansöka om att få ett läkemedel eller en behandling godkänd.

Det finns fem huvudspår för ett vaccin mot sars-cov-2: virusvektorvaccin, dna-vaccin, rna-vaccin, attenuerade vacciner och proteinbaserade vacciner. Det är framför allt i gruppen virusvektorvaccin som man använder sig av cellinjer från aborterade foster både i utveckling och produktion.

Virusvektorer är ofarliga virus som genmodifieras för att kroppen ska känna igen dem som främmande ämnen som måste bekämpas av immunförsvaret, skriver Svenska dagbladet i en utförlig genomgång. Virusvektorn som bär på arvsmassan för vaccinet injiceras i kroppen så att den immunologiska reaktionen går igång.

En cellinje är celler som utgår från levande vävnad och som sedan, ofta i flera årtionden, odlas i kärl för forskning. Dessa så kallade immortaliserade cellinjer innebär att cellerna delar sig obegränsat antal gånger i kultur.

Flera av vaccinen som tas fram använder sig av cellinjer som har sitt ursprung i foster som aborterades 1972 respektive 1985.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10