Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Nytt coronavaccin får delvis grönt ljus av kristna etiker

Jubel bröt ut i stora delar av världen när läkemedelsbolaget Pfizer meddelade att dess vaccin mot covid-19 verkar vara både effektivt och säkert.

Men helt grönt ljus får vaccinet inte av kristna etiker. Cellinjer från aborterade foster har nämligen använts för att laboratorietesta delar av det färdiga vaccinet.

Nyheter · Publicerad 16:50, 12 nov 2020

Däremot ligger inte cellinjerna till grund för vare sig utveckling eller produktion av vaccinet i stort.

Uppgifterna kommer från en sammanställning som gjorts av amerikanska Charlotte Lozier Institute.

Här framgår att ingen enda av de 29 så kallade vaccinkandidaterna när det gäller corona helt säkert avstått från att använda sig av cellinjer från aborterade foster i laboratorietesterna.

Samtidigt använder sig sju läkemedelsföretag, bland annat AstraZeneca, av cellinjer från aborterade foster i så väl utveckling och produktion som i bekräftande laboratorietester. Fyra av dessa befinner sig just nu i fas-3 studierna av vaccinet.

Fas 3 är sista steget i klinisk läkemedelsutveckling, och innebär att läkemedlets effekt och säkerhet testas i stora patientgrupper. Efter fas 3 kan man ansöka om att få ett läkemedel eller en behandling godkänd.

Det finns fem huvudspår för ett vaccin mot sars-cov-2: virusvektorvaccin, dna-vaccin, rna-vaccin, attenuerade vacciner och proteinbaserade vacciner. Det är framför allt i gruppen virusvektorvaccin som man använder sig av cellinjer från aborterade foster både i utveckling och produktion.

Virusvektorer är ofarliga virus som genmodifieras för att kroppen ska känna igen dem som främmande ämnen som måste bekämpas av immunförsvaret, skriver Svenska dagbladet i en utförlig genomgång. Virusvektorn som bär på arvsmassan för vaccinet injiceras i kroppen så att den immunologiska reaktionen går igång.

En cellinje är celler som utgår från levande vävnad och som sedan, ofta i flera årtionden, odlas i kärl för forskning. Dessa så kallade immortaliserade cellinjer innebär att cellerna delar sig obegränsat antal gånger i kultur.

Flera av vaccinen som tas fram använder sig av cellinjer som har sitt ursprung i foster som aborterades 1972 respektive 1985.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier