Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Nytt coronavaccin får delvis grönt ljus av kristna etiker

Jubel bröt ut i stora delar av världen när läkemedelsbolaget Pfizer meddelade att dess vaccin mot covid-19 verkar vara både effektivt och säkert.

Men helt grönt ljus får vaccinet inte av kristna etiker. Cellinjer från aborterade foster har nämligen använts för att laboratorietesta delar av det färdiga vaccinet.

Nyheter · Publicerad 16:50, 12 nov 2020

Däremot ligger inte cellinjerna till grund för vare sig utveckling eller produktion av vaccinet i stort.

Uppgifterna kommer från en sammanställning som gjorts av amerikanska Charlotte Lozier Institute.

Här framgår att ingen enda av de 29 så kallade vaccinkandidaterna när det gäller corona helt säkert avstått från att använda sig av cellinjer från aborterade foster i laboratorietesterna.

Samtidigt använder sig sju läkemedelsföretag, bland annat AstraZeneca, av cellinjer från aborterade foster i så väl utveckling och produktion som i bekräftande laboratorietester. Fyra av dessa befinner sig just nu i fas-3 studierna av vaccinet.

Fas 3 är sista steget i klinisk läkemedelsutveckling, och innebär att läkemedlets effekt och säkerhet testas i stora patientgrupper. Efter fas 3 kan man ansöka om att få ett läkemedel eller en behandling godkänd.

Det finns fem huvudspår för ett vaccin mot sars-cov-2: virusvektorvaccin, dna-vaccin, rna-vaccin, attenuerade vacciner och proteinbaserade vacciner. Det är framför allt i gruppen virusvektorvaccin som man använder sig av cellinjer från aborterade foster både i utveckling och produktion.

Virusvektorer är ofarliga virus som genmodifieras för att kroppen ska känna igen dem som främmande ämnen som måste bekämpas av immunförsvaret, skriver Svenska dagbladet i en utförlig genomgång. Virusvektorn som bär på arvsmassan för vaccinet injiceras i kroppen så att den immunologiska reaktionen går igång.

En cellinje är celler som utgår från levande vävnad och som sedan, ofta i flera årtionden, odlas i kärl för forskning. Dessa så kallade immortaliserade cellinjer innebär att cellerna delar sig obegränsat antal gånger i kultur.

Flera av vaccinen som tas fram använder sig av cellinjer som har sitt ursprung i foster som aborterades 1972 respektive 1985.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier