Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Demonstranter i Texas huvudstad Austin den 28 juli kräver att bidrag till Planned Parenthood dras in. I takt med att fler avslöjanden kommer växer kritiken mot organisationens abortverksamhet. Foto: Eric Gay / AP /TT

Nytt avslöjande eldar på abortdebatt

Avslöjandena kring Planned Parenthoods försäljning av delar av aborterade foster fortsätter. I en ny videoinspelning berättar en före detta klinikarbetare om hur hon uppmanades att klippa upp ett fosters ansikte för att plocka ut hjärnan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 aug 2015

Det hittills kanske mest chockerande inslaget i avslöjandena av Planned Parenthoods handel med fosterdelar kom i förra veckan. Holly O'Donnell arbetade tidigare för bioteknikföretaget StemExpress som agerat mellanhand mellan Planned Parenthood och de forskningsinstitut och andra verksamheter som köpt fosterdelar. I sitt arbete var hon på plats vid en abortklinik för att ta hand om de organ och kroppsdelar som skulle säljas.

O'Donnell berättar i den senaste av en lång rad videofilmer, som släppts av Center for Medical Progress, hur en kollega ville visa henne något som var "coolt" med en aborterad pojke.

– Hon tar upp ett instrument och petar till [fostrets] hjärta med det, och det börjar slå. Och jag sitter där och ser det här fostret vars hjärta slår, och jag vet inte vad jag ska tänka.

O'Donnell förklarar också hur hon instruerades att plocka ut en intakt hjärna ur den aborterade pojkens huvud, genom att skära itu hans ansikte, samtidigt som hjärtat fortfarande slog. O'Donnell beskriver hur en kollega började klippa ansiktet från hakan till läppen, och sedan bad henne ta över och fortsätta.

– Jag kan inte ens beskriva hur det känns, säger hon.

David Daleiden, vid Center for Medical Progress, kommenterar den senaste inspelningen:

– Dagens video innehåller hjärtskärande medgivanden om den absoluta barbarismen i Planned Parenthoods abortverksamhet och handel med babydelar, där foster ibland föds hela och levande. Planned Parenthood är en rakt igenom kriminell organisation och bör omedelbart fråntas skattemedelsfinansiering och åtalas för deras övergrepp mot mänskligheten.

Planned Parenthood hävdar i ett uttalande att de "extremister" som är emot deras verksamhet kommit med "hårresande och fullständigt falska påståenden", och hävdar att de själva inte brutit mot några lagar.

Organisationen, som utöver sitt övriga arbete med mödra- och hälsovård är den enskilt största utföraren av aborter i USA, beskriver sig själv som "Amerikas mest betrodda utförare av reproduktiv hälsovård". Men förtroendet vacklar nu alltmer, och de politiska reaktionerna på avslöjandena har varit starka. Flera delstater överväger att stoppa alla bidrag från skattemedel till verksamheten. I förra veckan meddelade South Carolinas guvernör Nikki Haley att en granskning av Planned Parenthoods abortkliniker ska inledas.

– Under de senaste veckorna har jag blivit chockad av redogörelser för oetiskt agerande vid kliniker kopplade till Planned Parenthood, särskilt gällande försäljning av mänsklig fostervävnad, säger guvernören, rapporterar Thestate.com.

Kongressen har också inlett en utredning och nyligen skickat en lista med frågor till 58 abortkliniker. En av frågorna lyder, enligt Dailycaller.com: "Har någon av era kliniker någon gång modifierat eller förändrat aborttekniken för att öka möjligheten till att bevara fostervävnad och organ hela?" I tidigare videoinspelningar, som gjorts med dold kamera, berättar högt uppsatta personer i abortverksamhetens ledning hur man medvetet använder sig av tekniker för att så mycket som möjligt av fostret ska bevaras intakt, så att det går att använda organen.

Bobby Jindal, republikansk guvernör i Louisana och en av dem som vill bli republikanernas kandidat till presidentposten nästa år, beslutade tidigare i augusti att avbryta delstatens kontrakt med Planned Parenthood. På torsdagen i förra veckan, när demonstranter protesterade mot beslutet utanför hans bostad, satte hans medarbetare upp en stor tv-skärm och spelade upp samtliga de aktuella videoinspelningarna, rapporterar lokala tv-stationen WAFB.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00