Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Nykterhetsrörelse ryter ifrån mot spelreklamen

Nu lanserar nykterhetsrörelsen Blå bandet en kampanj för att stoppa beroendereklam för alkohol, spel och narkotika. Särskilt allvarligt ser förbundet på den dolda reklamen. – Det finns mängder av tv-serier som pumpar ut ett narkotikaliberalt budskap, säger verksamhetsstrategen Emil Gillsberg.

Nyheter · Publicerad 14:21, 28 okt 2019

Blå bandet är ett helnykterhetsförbund på kristen grund. Med kampanjen ”Har du också fått nog? Stoppa beroendereklamen!” vill förbundet väcka opinion i frågan.

– Lagstiftningen säger att alkohol inte får marknadsföras till unga under 25 år. Ändå exponeras en ung människa i Sverige för alkoholreklam 13 000 gånger per år. Det visar att lagen inte fungerar, säger Emil Gillsberg.

På sociala medier visas alkohol upp i festliga sammanhang och det förekommer till exempel att bloggare och influencers ger sina omdömen genom alkoholprovning.

Gillsberg konstaterar att alkoholkonsumtionen orsakar stora samhällskostnader och drabbar många fler än de som själva fastnat i ett missbruk.

– Det är otroligt att man tillåts fortsätta med reklam som lockar människor in i ett djupare beroende. Och spelreklamen har ju fullständigt tagit över varje reklampaus i tv.

Emil Gillsberg pekar också på att det finns starka ekonomiska intressen för att legalisera cannabis i Sverige. Även om det inte är tillåtet att annonsera öppet så finns det dold reklam i tv-program, filmer och på sociala medier, som normaliserar och romantiserar narkotikaanvändning.

Även i nyhetsmedia anar han en tendens att visa en annan bild än den som forskningen visar om cannabis.

– Cannabis är en farlig drog som orsakar stora skador på hjärnan. Den påverkar minnet, intelligensen och har koppling till psykisk ohälsa, förklarar Gillsberg.

Han ger exempel från Kanada, där alkoholproducenter investerat stora summor i företag som odlar cannabis sedan drogen legaliserades där. Han menar att dessa företag även ser en möjlighet att tjäna pengar genom att påverka andra länders lagstiftning för en legalisering.

Emil Gillsberg anser att frågan om beroendereklam är en folkhälsofråga mer än en frihetsfråga. Han tar exemplet med rökning, där vi i Sverige tidigare hade gott om tobaksreklam, men där det nu är socialt accepterat med förbud mot rökning både på och utanför krogen.

– Det blir konstigt att gå åt ett annat håll och släppa på restriktionerna när det gäller cannabis. Det är ju cancerframkallande precis som tobak, säger han.

På Blå bandets hemsida för kampanjen finns en namninsamling mot beroendereklam och förslag på text att skicka till riksdagsledamöter, i protest mot denna reklam.

Det är otroligt att man tillåts fortsätta med reklam som lockar människor in i ett djupare beroende

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Att föra dialog med israeler är en livsfara för palestinier

Israelkommentar När USA:s president Donald Trump presenterade sin fredsplan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna den 28 januari, dröjde det...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...