Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Polisen använde bland annat pepparsprej för att skingra dem som försökte ta sig förbi avspärrningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Nyheter om upploppen spreds över världen

Upploppen i Sverige under påskhelgen har gett eko i flera länder. Utländska medier rapporterar med dramatiska bilder på brinnande polisbilar och poliser insvepta i rök. Protester har också anordnats utanför Sveriges ambassad i Teheran, där även antisemitiska slagord hörts.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 apr 2022

De kraftiga sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i samband med Rasmus Paludans koranbränningar i Sverige har väckt reaktioner runt om i världen.

Finska Hufvudstadsbladet skriver om stenkastning och molotovcocktails mot polisen och nämner att flera poliser har skadats i samband med oroligheterna. Nyhetsbyrån AP berättar om fortsatta oroligheter i Landskrona trots att lördagens demonstration flyttades, något som även andra nyhetssajter, som US News, brittiska The Guardian och Al Jazeera rapporterar om.

Jakarta Daily kan man läsa flera ögonvittnesskildringar från oroligheterna. Där beskrivs bland annat en video på en man som står på taket till en polisbild och ropar ”Allahu Akbar”.

Reuters berättar om våldsamheterna i Rinkeby och Örebro, och Kuwait Times citerar statsminister Magdalena Andersson när hon kommenterar händelser med att man i Sverige får uttrycka sin åsikt fritt, oavsett om den är bra eller dålig.

BBC rapporterar om ”oroligheter för tredje dygnet” i Sverige och påpekar att Rasmus Paludan försökt sig på liknande aktioner i andra länder tidigare, bland annat Frankrike och Belgien.

I Tyskland skriver tidningarna  Frankfurter Allgemeine och Bild om upploppen. Bild skriver, med rubriken ”Återigen kravaller i Sverige”, dramatiskt om ”upplopp som skakat Sverige i tre dagar”.

”Sverige kommer inte till ro! Soptunnor brann igen, stenar kastades åter mot polisen”, skriver tidningen.

Norska och danska medier har rapporterat löpande hela helgen om dansk-svenska Paludans rundresa i Sverige.

Dussintals demonstranter rapporteras också ha samlats utanför Sveriges ambassad i Irans huvudstad Teheran i måndags, för att protestera mot Paludans koranbränningar.

Demonstranterna beskrivs som studenter och de ska bland annat ha ropat: ”De som förolämpar Koranen måste fördömas.” Även ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel” ska ha ropats.

I söndags kallade grannlandet Iraks utrikesdepartement upp ett ambassadråd vid den Svenska ambassaden i Bagdad och varnade att koranbränningar kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10