Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Nyårsraketer sköts mot poliser och familjer

Nyårsnatten blev stökig runt om i landet, och på många håll avfyrades raketer mot polis och annan blåljuspersonal. De av polisens talespersoner som Världen idag har talat med pekar inte ut någon särskild grupp för dåden, annat än att det ofta handlar om unga personer.

– Det vore att spekulera, skriver Carina Skagerlind från polisen i region Stockholm.

Nyheter · Publicerad 17:00, 4 jan 2021

I region Stockholm och Gotland fick polisen under fem timmar in mer än dubbelt så många samtal rörande fyrverkerier och raketer jämfört med året innan – totalt 194 ärenden jämfört med 74 år 2019, skriver Aftonbladet.

I Sollentuna centrum blev polis beskjutna med raketer av ungdomsgäng på nyårskvällen. De sprang från platsen och har inte kunnat gripas. Ingen skadades dock i händelsen.

Varken i Stockholm eller i andra delar av landet anser polisen att man kan peka ut någon särskild grupp för skjutningarna mot blåljuspersonal.

– Då vi inte har gripit någon för detta är det svårt att svara på, men generellt är det ju ofta lite yngre personer som skjuter fyrverkerier vårdslöst. [...] Det går inte att ge något annat svar än så; det vore att spekulera, skriver Carina Skagerlind på polisens mediacenter i region Stockholm till Världen idag.

I Adolfsberg i Helsingborg besköts polis och räddningstjänst av fyrverkerier den 30 december. Även två fordon eldhärjades, troligen på grund av fyrverkeribeskjutning.

Men enligt Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i södra Skåne, var själva nyårsnatten något lugnare än tidigare år, bland annat i Malmö.

Vilka det är som skjuter raketer mot andra människor och mot blåljuspersonal är svårt att ringa in, menar hon.

– Det är i regel ungdomar som gör det här bara för att de ”ska”. Det finns några år i början av livet när man fortfarande är odödlig.

Även i Västra Götaland och region Bergslagen larmades polisen om skjutande av raketer på nyårsnatten, varav flera riktades mot poliser. Bland annat var Avesta hårt drabbat.

Mats Öhman, polisens presstalesperson i region Bergslagen, ser skjutandet av raketer mot både blåljuspersonal och mot allmänheten som en ny samhällstrend.

– Det här har eskalerat alldeles otroligt de sista åren, i synnerhet kring nyår och påsk, säger han.

– Man har ju passerat en gräns när man skjuter mot ambulans, brandkår och polis. Men vi har också familjer som blivit beskjutna.  

Anna Segerbo, kyrkoherde i Avesta-Grytnäs pastorat, betecknar raketbeskjutningen av blåljuspersonal i Avesta under nyårsnatten som ”tråkig och tragisk”.

– Det vi kan göra som kyrka måste vi göra i samarbete med andra, som kommunen, polisen och fältarbetarna. Jag kommer att ta upp det med mitt ungdomsteam, som just nu möter ungdomar på deras olika digitala plattformar, säger hon.

Mars Öhman tror att en del av dem som ägnar sig åt att skjuta rakerter mot polis och alllmänhet är unga vuxna, och gissar att flera av dem redan förekommer i belastningsregistret.

Hans förslag till lösning är att helt förbjuda privatpersoner att köpa fyrvekerier, då dessa uppenbarligen kommer i händerna på ansvarslösa individer.

– Det har med mäniskosyn och mognad att göra. Det verkar finnas många unga som har svårt att förstå att det finns levande människor innanför uniformerna. Om deras egna föräldrar eller barn skulle beskjutas skulle nog en del tänka om.

Man har ju passerat en gräns när man skjuter mot ambulans, brandkår och polis. Men vi har också familjer som blivit beskjutna.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00