Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Nyans partiledare Mikail Yüksel var tidigare centerpartist men uteslöts ur partiet strax före valet 2018. Foto: Maja Suslin/TT

Nyans partiledare: ”Homosexualitet är förbjudet”

– Homosexualitet är förbjudet. Det måste en imam få säga.

Det sade det muslimska partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel under ett valmöte, enligt tidningen ETC.

Yüksels uttalande har blivit uppmärksammat och kritiserat av många.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 aug 2022

På det muslimska partiet Nyans valaffischer kan man läsa att de vill stoppa koranbränningarna, ”Israels ockupation”, ”LVU-missbruket” [omhändertagande av barn] och ”islamofobin”. Tidningen ETC har gjort ett reportage från ett fullsatt valmöte med partiledaren Mikail Yüksel i Rinkeby och återger vad partiet står för.

De vill inte se något moderniserat islam eller några bidrag till kampen mot hedersförtryck. Inga fler muslimska barn ska omhändertas för att ”assimileras” av den kristna majoriteten och att göra Muhammedkarikatyrer ska bli olagligt, skriver ETC.

– Det blir absolut förbjudet att bränna Koranen på gatan. Det är inte yttrandefrihet, säger Yüksel, som tidigare var centerpartist men uteslöts ur partiet strax före valet 2018, när det avslöjades att han hade samröre med den turkiska ultranationalistiska och islamistiska organisationen Grå vargarna.

– Homosexualitet är förbjudet. Det måste en imam få säga, säger Yüksel vidare, enligt ETC.

Uttalandet om homosexualitet har kommenterats flitigt på sociala medier, bland annat när det gäller yttrandefrihet i frågor om kritik mot islam.

Luai Ahmed, som är krönikör på Bulletin, skriver på Facebook att Nyans anser att muslimers yttrandefrihet är viktig, men att de som är kritiska till islam ska begränsas i sin yttrandefrihet.

”Så är det med islamism. Och nu finns den i Sverige och sprider sig som löpeld ...”

Poddaren, ateisten och före detta muslimen Omar Makram, som själv brände en koran för att få asyl i Sverige, skriver ironiskt i ett Facebookinlägg: ”En imam får säga att homosexualitet är förbjudet men man får inte rita Muhammad.”

Han skriver att vi inte vill inte ha den typen av islamistisk ”nyans” i Sverige.

”De som ogillar sekularism och yttrandefrihet borde flytta till länder med blasfemilagar i stället”, skriver han.

Åsa Lundgren, docent i statsvetenskap, skriver i Kvartal att Nyans ofta framställs som ett islamistiskt parti i debatten.

”Det är inte särskilt konstigt mot bakgrund av att partiet bland annat strävar efter att koranbränningar ska ses som hets mot folkgrupp då sådana aktioner får människor att känna sig kränkta. Däremot anser Yüksel att imamer ska få förklara att homosexualitet är förbjudet enligt islam.”

”Den dagen ett parti som Nyans tar plats i våra politiska församlingar kommer vi behöva handskas med helt nya intresse- och konfliktlinjer i svensk politik. Var beredda på det”, avslutar hon.

Världen idag har sökt Nyans för att höra hur de ser på kritiken, men hade vid den här tidningens pressläggning inte fått något svar.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10