Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Nya Zeeland antog ultraliberal abortlag

Under vissa förutsättningar får kvinnor i Nya Zeeland rätt att göra abort ända fram till födseln enligt en lag som antagits i skuggan av pandemin. Även könsselektiva aborter tillåts i landet och beslutet fördöms nu av människovärdesgrupper runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 12 jan 2021

Världens mest extrema abortlagstiftning.

Så beskriver brittiska prolife-organisationen Right to life Nya Zeelands abortlag som passerat lagstiftningsorganet medan landet varit upptaget med att hantera coronapandemin.

I den nya lagen ingår fri abort fram till vecka 20, men även efter detta finns möjlighet till abort – ända fram till födseln.

För att kunna göra en extremt sen abort krävs att vårdgivaren konsulterar minst en annan kvalificerad kollega och gör en samlad bedömning av etik, regler, det ofödda barnets ålder och ”övergripande välmående”.

Just den sista formuleringen ses av kritiker som extra problematisk eftersom det öppnar för en mycket godtycklig bedömning av abortskälen efter vecka 20. Abort är alltså i teorin lagligt ända fram till födseln.

En annan anmärkningsvärd sak är att Nya Zeeland inte förbjuder könsselektiva aborter, alltså aborter enbart utifrån att föräldrar inte vill ha ett barn av ett visst kön. Oftast handlar detta om att flickor aborteras.

I arbetet med att ta fram lagen har det visserligen betonats att parlamentet motsätter sig abort på grund av kön, men något strikt förbud finns inte. I stället föreslås en ”översyn” var femte år som ska granska om könsselektiva aborter faktiskt förekommer. Och om så är fallet ska först då en eventuell lagreglering diskuteras.

Förespråkarna av den nya lagen beskriver förändringen som att man nu fört Nya Zeelands abortlagstiftning in i 00-talet då den tidigare lagen var restriktiv och hade det ofödda barnets rättigheter i fokus.

Right to life påpekar å sin sida att det finns exempel, från andra platser i världen där liberala abortlagar införts, som visar att antalet mycket sena aborter skjutit i höjden. Och det har i sin tur lett till trauman hos vårdpersonal som fått avliva ofödda mycket sent i graviditeten. Man befarar nu en liknande utveckling i Nya Zeeland.

Noterbart är att den nya lagen samtidigt lämnar en viss öppning för vårdpersonal som har samvetsbetänkligheter om att medverka vid aborter.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier