Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Nya tillslag mot Irans kristna

Iranska säkerhetsstyrkor rapporteras ha gjort tillslag både mot registrerade kyrkor och underjordiska församlingar i förra veckan. Flera kristna har fängslats och kyrkor hindras från att hålla gudstjänster på persiska. Nu manar Irans kristna till bön.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 feb 2012

Bland dem som gripits finns Maasis Mosesian, en av ledarna för en Assemblies of God-kyrka i Teheran, uppger Middle East Concern, MEC. Maasis Mosesian greps enligt MEC på sin arbetsplats 8 februari och tros nu hållas fängslad i staden Gohardasht. Tre andra församlingsmedlemmar sitter fortfarande arresterade efter att de greps under julhelgen. En församlingsmedlem uppger för Bosnewslife att pastor Rouhollah Ghobeyti, en av de fängslade, utsätts för påtryckningar att avsäga sig sin kristna tro.

MEC rapporterar också att två andra kyrkor i Teheran, protestantiska kyrkan Emmanuel samt evangeliska St. Peter, ålagts att inte hålla fredagsgudstjänster på persiska. Förbudet meddelades till församlingarna på fredagen i förra veckan.
"Dessa kyrkor hör till den lilla gruppen av officiellt registrerade kyrkor som främst betjänar armenier och assyrier. De flesta aktiviteter hålls på deras språk. Ordern att sluta med gudstjänster på farsi (persiska) är i linje med myndigheternas policy att begränsa kristna aktiviteter till de grupper de traditionellt betjänar", skriver MEC.

Flera kyrkor i Teheran som hållt gudstjänster på persiska har tidigare tvingats stänga. Enligt Mohabat News tillåts de kyrkor som får hålla öppet inte släppa in persisk-talande personer.

Enligt MEC har flera medlemmar i kyrkorna Emmanuel och St. Peter också blivit avskedade från sina arbeten efter att myndigheterna utövat påtryckningar på arbetsgivarna.
Även de underjordiska församlingarna upplever hårt tryck från myndigheterna. Enligt Mohabat News greps i förra veckan tio kristna konvertiter från islam under en räd mot en husförsamlingarna. Myndigheterna har inte lämnat några uppgifter om vart de gripna nu befinner sig.

Irans kristna uppmanar nu troende runt om i världen till bön för att de troende som fängslats ska friges och att kyrkoledarna ska få vishet så de vet hur ska besvara myndigheterna, rapporterar MEC.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier