Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Nya studier bekräftar samband mellan Astra-vaccin och blodproppar

Två nya studier bekräftar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i vissa fall kan leda till svåra biverkningar såsom blodproppar.

Risken att drabbas av blodpropp efter vaccinering är dock lägre än risken för att drabbas av blodpropp ifall man blir coronasmittad, slår en brittisk studie fast.

Nyheter · Publicerad 07:30, 21 apr 2021

Två studier som nyligen publicerats i New England Journal of Medicine visar på samband mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar som blodproppar och brist på blodplättar.

Den ena studien undersökte fem fall av de allvarliga biverkningarna bland över 132 000 vårdanställda som hade vaccinerat sig. Den andra studien undersökte elva fall.

Enligt forskarna liknar processen kring blodpropparna den sällsynta immunrespons, HIT, som kan inträffa när patienter tar heparin, en kroppsegen substans med blodförtunnande verkan, skriver Forbes.

I dessa fall gör heparin motsatsen till vad den ska göra, och främjar alltså ny blodproppsbildning, snarare än att förhindra det.

Forskarna skriver att det borde vara möjligt att tidigt identifiera höga mängder antikroppar till heparin i blodet hos personer som upplever oväntade symptom efter vaccinering. Då kan man i tid sätta in rätt behandling.

Risken för att drabbas av denna biverkan är ändå liten, säger Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Göteborgs-Posten.

– Men det är absolut allvarligt att det verkar finnas ett tydligt samband mellan Astra Zenecas vaccin och de här ovanliga fallen av blodproppar samt brist på blodplättar.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än väldigt sällsynt – biverkning av Astra Zenecas vaccin.

Folkhälsomyndigheten har valt attt pausa vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin för alla som är under 65 år, eftersom det främst är den gruppen som har drabbats.

De 200 000 svenskar under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, och som väntar på besked om vilket vaccin de nu ska få, kommer enligt Folkhälsomyndigheten att få besked inom de närmaste dagarna, uppger SVT.

EMA utreder just nu en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och samma slags biverkan som Astra Zenecas vaccin har gett.

Samtidigt tyder en ny studie, publicerad i tidskriften BMJ och utförd vid universitetet i Oxford, på att risken att drabbas av blodpropp i samband med ett insjuknande i covid-19 är betydligt högre än risken att drabbas av blodpropp efter vaccinering.

Ett totalstopp för vaccineringar med Astra Zenecas vaccin infördes i Danmark den 14 april, skriver TT. Norge har samtidigt beslutat att förlänga sin paus av vaccinet.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier