Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Nya resurser har begränsat årets skogsbränder

Det är flera faktorer som spelar in när skogsbränder startar och på MSB är man väl medveten om att det inte går att slappna av bara för att släckningsresurserna är bättre nu än det var 2018. Då var det till exempel många blixtnedslag runt om i landet, det har det inte varit hittills i år.

Nyheter · Publicerad 08:01, 29 jul 2021

Samtidigt har Sveriges satsning på brandbekämpning gett resultat och är åtminstone en förklaring till att det inte har varit många stora skogsbränder trots den extremt torra sommaren.

– Vi är bättre på att hantera bränder i ett tidigt skede, både på lokal och statlig nivå. Helikoptrarna har varit flitigt efterfrågade, för det har varit många vegetationsbränder, det är bara det att de inte har blivit så stora så att de har blivit särskilt uppmärksammade. Flygplanen har använts några gånger i sommar och helikoptrarna har använts varje vecka, och då har man en kapacitet att släcka med mycket vatten.

Men enligt SMHI kommer ju åskan nu över stora delar av landet samtidigt som det är extremt torrt. Hur illa är läget nu?

Det är altid en risk att blixtnedslag startar skogsbränder. Det här dygnet har vi stärkt upp östra Svealand och Gävleregionen där det är extrema brandrisknivåer, samt andra delar av Norrland. Så idag har vi helikoptrar i Luleå, Lycksele, Sollefteå och Västerås, och flygplan i Umeå och Nyköping, och därifrån har vi även koll på södra Finland för där är också stora brandrisker, säger Anna-Karin Hamrén på MSB.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00