Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Nya regeringen skrotar lagförslag om nya krav på samfunden

S-regeringens förslag på demokrativillkor skulle kunna innebära att samfund vars församlingar praktiserar en biblisk syn på homosexualitet förlorar bidrag. Nu avser Ulf Kristerssons regering att dra tillbaka förslaget.

– Det krävs ett omtag, säger KD:s kulturpolitiske talesperson Roland Utbult till Altinget.

Nyheter · Publicerad 16:00, 19 okt 2022

Regeringen Magdalena Anderssons proposition om demokrativillkor för erhållande av statligt ekonomiskt stöd för trossamfund har sågats av flera kristna företrädare. Kritiker har påpekat att regeringens lagförslag skulle kunna innebära att de frikyrkosamfund som praktiserar Bibelns syn på äktenskapet som ett förbund mellan en kvinna och en man får svårare att få statsbidrag.

Nu säger två höga företrädare för regeringspartiet KD att den förra regeringens proposition i frågan nu är inaktuell.

– Ja, den kommer att dras tillbaka helt, uppger KD:s kulturpolitiske talesperson Roland Utbult i en intervju med webbsidan Altinget.

MP, V och C har lagt var sin följdmotion med förslag på vissa förändringar i den förra S-regeringens proposition. Roland Utbult anser dock att justeringar inte är tillräckligt.

– Det krävs ett omtag. Det är svårt att göra om något som är felaktigt i grunden. Det var för stora problem med den liggande propositionen, säger han.

Den nye socialministern Jakob Forssmed (KD) kommer att ha frågor gällande kyrkor och trossamfund i sin ministerportfölj. Forssmed bekräftar i en intervju med Dagen att den tidigare S-regeringens proposition om demokrativillkor kommer att dras tillbaka, men kan ännu inte svara på om den nya regeringen avser att återkomma med en ny proposition gällande denna fråga.

– Jag tänker att det finns ett starkt stöd för demokrativillkor, det är själva utformningen som man varit kritisk till. Jag ser fram emot en dialog med civilsamhälle och trossamfunden, säger Jakob Forssmed till tidningen.

Det är svårt att göra om något som är felaktigt i grunden.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00