Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Estonia användes för att frakta militär utrustning, uppger källor enligt den nya dokumentärserien om förlisningen. På bilden ses en annan färja. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nya dokumentären: Estonia var del av smuggelrutt

Estonia var en del av en smuggelrutt för militärutrustning som brittiska, svenska och estniska underrättelsetjänster koordinerade. Det säger källor i Discoverys dokumentärserie om förlisningen. Enligt källorna pågick smugglingen den aktuella natten och ryska myndigheter varnade smugglarna flera gånger innan dess.

Nyheter · Publicerad 14:00, 3 okt 2020

Världen idag har tidigare berättat att filmsekvenser i en ny dokumentär om Estonia visar att det finns ett stort hål på skrovet. Men i dokumentärfilmen framgår det även att Estonia verkar ha använts i militära aktiviteter.

– Det finns nya vittnen kring militärsmugglingen, bland annat att det var smuggling den natten. Sedan har vi tittat på JAIC-rapporten [haverikommissionens rapport] och har visat att det finns ganska många saker i den som går emot de överlevandes uppfattning, säger filmens regissör Henrik Evertsson från produktionsbolaget Monster.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00