Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Nya biskopar vigdes – vill prioritera teologi och diakoni

I helgen fick Sverige två nya biskopar, då Marika Markovits och Erik Eckerdal vigdes till sina nya uppdrag i Linköpings respektive Visby stift.

Nyheter · Publicerad 18:00, 16 jan 2023

De båda nya biskoparna vigdes i en fullsatt Uppsala domkyrka i närvaro av bland andra kungen och drottningen, statsminister Ulf Kristersson och Svenska kyrkans övriga biskopar, och fick ta emot jubel och applåder.

– Det här är en härlig dag, en vigningsdag, en festdag, en dag när vi manifesterar tro och hopp inför framtiden, sade ärkebiskop Martin Modéus i samband med biskopsvigningen.

Den 50-årige Erik Eckerdal vigdes till biskop i Visby stift, dit även Svenska kyrkans alla församlingar i utlandet (Skut) hör. Erik prästvigdes i Visby år 2000, men har närmast arbetat för Samariterhemmet diakoni i Uppsala.

Han uppger själv att han framför allt vill prioritera fem aspekter av kyrkans liv som ny biskop, nämligen teologi och undervisning, andligt liv, ekumenik, diakoni och ekonomi.

– Man kan se det som steg. Det första steget är att odla relation till Gud för att växa som kärleksfulla människor och nå frid och försoning, sade han i höstas i en intervju på Svenska kyrkans hemsida, där han förklarade dessa områden.

Den 58-åriga Marika Markovits blir ny biskop i Linköpings stift och därmed även stiftets första kvinnliga biskop. Hon efterträder Martin Modéus, som i höstas tillträdde som ny ärkebiskop.

Marika prästvigdes i Stockholm 1994 och har närmast arbetat som domprost i Stockholm. Hon kritiserades i januari förra året då hon, i sin roll som domprost, tog beslutet att stänga ner S:ta Clara kyrkas natthärbärge för hemlösa.

– Att människor har tak över huvudet är inte kyrkors ansvar, utan kommunens, sade hon då.

Hon uppger i samband med biskopsvigningen att hennes hjärta klappar för de sociala frågorna, för diakonin i stiftet och lyfter även barn och ungas plats i kyrkan som ett särskilt viktigt område.

Båda de nya biskoparna välkomnas av respektive stift nu på lördag, den 21 januari.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10